Mannen in de zon, het bekendste werk van de Palestijnse auteur en activist Ghassan Kanafani, werd in het najaar van 2023 voor een tweede maal naar het Nederlands vertaald. Waarom…
Nummer: 2024/1 Een kijkje in de keuken
Radio Dabanga: nieuws over Soedan vanuit Nederland
Soedan krijgt weinig aandacht in het westerse nieuws. Toch woedt de strijd tussen het reguliere leger en de Rapid Support Forces er in alle hevigheid voort. Vijf miljoen Soedanezen zijn…
Culinaire tradities als spiegel van de Joods-Iraakse geschiedenis
De Joodse gemeenschap van Irak heeft een rijke en levendige geschiedenis en culinaire tradities zijn een fascinerende manier om hier meer over te weten te komen. De culinaire tradities van…
Honger als wapen in de Gazastrook
De hongersnood die de afgelopen maanden in de Gazastrook is ontstaan, is doelbewust georkestreerd, betoogt Christian Henderson. Dat past in een langere geschiedenis van bezettingspolitiek. Ook elders in de regio…
Sprinkhanen snacken met de Profeet: entomofagie en de islam
Insecten eten wordt geopperd als een manier om de toenemende wereldbevolking van duurzame proteïne te voorzien. Maar in Nederland en België vinden de meeste mensen het idee om insecten te…
Een culinaire reis van de Levant naar de Cariben (en terug)
Fausia S. Abdul is geboren en getogen in een Caribisch gezin in Nederland. Na een zoektocht naar haar Indiase en Levantijnse voorouders kwam zij in contact met familieleden in Egypte.…
Kookboektradities in het Arabisch
Het Arabische taalgebied kent de oudste en best gedocumenteerde kookboekentraditie ter wereld. Die middeleeuwse Arabische kookboeken bevinden zich op het snijvlak tussen functionele recepten en klassieke literatuur; sommige kookboeken bevatten…
Van voedselzekerheid naar voedselsoevereiniteit in Egypte
In hun boek Eish Merahrah bestuderen Mohamed Ramadan en Saker El Nour de spanning tussen kleinschalige en industriële landbouw in Egypte en hun verstrengeling met het mondiale kapitalistische systeem. Ze…
Literair smullen: herinnering, gender en klasse in de keukens van Arabische en diasporaliteratuur
Van geslachte kamelen tot een bordje ful, culinaire tradities in de Arabische wereld en diaspora vormen een niet onomstreden bron van culturele trots die zijn weerslag vindt in literaire fictie.…
Lancering Een kijkje in de keuken
Ter gelegenheid van het verschijnen van het nieuwste nummer over eetcultuur en voedselpolitieke organiseert tijdschrift ZemZem op 15 juni 2024 een culinair evenement in Maqam, Amsterdam. Hoewel ook veel moslims…