De ZemZem-essayprijs

Gepubliceerd op Gecategoriseerd als Religie & Zingeving

ZemZem organiseert jaarlijks een wedstrijd voor het beste studentenessay op het gebied van het Midden-Oosten, Noord-Afrika of de islam.

Het winnende essay wordt gepubliceerd in ZemZem!

Voorwaarden:

  1. Je bent ingeschreven bij een relevant Master- of Bachelorprogramma of bent ten tijde van de deadline op 1 december niet langer dan één jaar geleden afgestudeerd. Eerstejaars Bachelorstudenten wordt verzocht een jaar te wachten met deelname.
  2. Het essay is vernieuwend, toegankelijk voor een breed publiek, en geschreven in correct Nederlands. Het bedraagt max. 2000 woorden incl. voetnoten; langere essays worden niet aan de jury voorgelegd.
  3. Het essay heeft te maken met het Midden-Oosten, Noord-Afrika of de islam. Het kan gebaseerd zijn op je scriptieonderwerp of op een paper waarvoor je een goed cijfer kreeg. Je kunt ook kiezen voor een meer journalistieke reportage of een stevig opiniestuk. Lees enkele artikelen uit de afgelopen ZemZems om een beeld te krijgen van de toon en mate van diepgang.

De deadline voor inzendingen is 1 december 2023. Inzendingen kunnen worden gestuurd naar info@zemzemtijdschrift.nl.

Procedure:

Om mee te kunnen doen, moet je abonnee zijn. Nog geen abonnement? Dat sluit je hier snel en makkelijk af. Voor € 17,50 (Vlaanderen €25,00) ontvang je twee nummers per jaar en het nummer over gender en seksualiteit.

De redactie toetst elk essay aan de basisvoorwaarden (hierboven). De auteurs van essays die hier niet aan voldoen krijgen bericht dat hun essay niet wordt meegenomen in de beoordeling door de jury. De redactie legt de essays die voldoen aan de voorwaarden ter beoordeling voor aan een externe jury bestaande uit drie specialisten op het gebied van het Midden-Oosten, Noord-Afrika en de islam. De jury maakt begin 2024 een shortlist bekend, waarna de winnaar bekend wordt gemaakt. Het essay wordt gepubliceerd in het juninummer van 2024.

De ZemZem-essayprijs 2022 werd gewonnen door Emma Pieters. Haar essay over Egyptes farmaceutische industrie werd gepubliceerd in het juninummer 2023 over China.

Wat leuk dat u geïnteresseerd bent in ZemZem!

Vaste lezer worden? U kunt in onze webshop een jaarabonnement afsluiten (22,50 per jaar). Ook kunt u hier losse nummers bestellen.