Interview met kunstenaar Susanne Khalil Yusef Beeldend kunstenaar Susanne Khalil Yusef (1984) is de kleindochter van gevluchte Palestijnen. Met haar werk belicht ze Palestijns leed. Een interview. Op een zonnige…
Archief
Mao in de Arabische wereld en Palestina in China
Sino-Arabische solidariteit in de jaren zestig en zeventig In de jaren zestig en zeventig van de twintigste eeuw waren zowel Mao’s Rode Boekje als het beeld van de Palestijnse vrijheidsstrijder…
Vacature redactiestagiair
Momenteel is er geen openstaande vacature voor ZemZem-redactiestagiair. ZemZem schrijft twee maal per jaar (juni en december) een vacature voor stagiairs uit. Heb je interesse in de journalistieke branche en…
‘Een mens is van nature iemand met dromen’
Nafiss Nia over Die Middag en de menselijkheid van vluchtelingen Filmmaker en dichter Nafiss Nia vraagt met haar film Die Middag erkenning van de persoon achter de vluchteling. Nia vluchtte…
Een Afrikaanse muzikale kaart van de Indische Oceaan.
Op zijn vele reizen door het Midden-Oosten, de Perzische Golf en Zuid-Azië, komt Neil van der Linden muzikale tradities tegen die hun herkomst vinden in Oost-Afrikaanse landen. In het spoor…
De Oeigoeren en de selectieve solidariteit van de islamitische wereld
opinieAlerk Ablikim en Casper Wits De onderdrukking van moslims in China, en in het bijzonder de systematische mensenrechtenschendingen tegen de Oeigoerse bevolking, zijn inmiddels welbekend. Maar diplomatieke druk vanuit islamitische…
‘Er valt nog heel veel te vertellen’ In gesprek met Lotfi El Hamidi
In de schijnwerpers In deze rubriek plaatst ZemZem inspirerende personen in de schijnwerpers, die zich in Nederland en Vlaanderen op een toonaangevende manier bezighouden met de thematiek van het Midden-Oosten,…
De herontdekking van het Midden-Oosten
De transformatie van de Chinese islam in de moderne tijd Intellectuele uitwisseling in de negentiende eeuw zorgde voor een ‘Arabisering’ van de Chinese islam. Jiang Xiaokun vertelt over het aanvankelijke…
China in de Sahel: soft power en daadkracht
Chinese staatsbedrijven investeren op grote schaal in de Afrikaanse Sahel, het gebied direct ten zuiden van de Sahara. Om wat voor investeringen gaat het precies? En wat staat ertegenover? Journalist…
Tussen diva en ta’iba. De strijd om het beeld van de Egyptische vrouw
1 juni 2020 ⋅ Door Nermin Elsherif ⋅ Kunst & Cultuur, Politiek & Samenleving Filmstills, posters en afbeeldingen van sterren uit de ‘gouden jaren’ van de Egyptische cinema (de jaren 1930…