Een culinaire reis van de Levant naar de Cariben (en terug)

Gepubliceerd op Gecategoriseerd als Geschiedenis

Fausia S. Abdul is geboren en getogen in een Caribisch gezin in Nederland. Na een zoektocht naar haar Indiase en Levantijnse voorouders kwam zij in contact met familieleden in Egypte. In dit stuk werpt zij licht op de culinaire invloed van opeenvolgende migratiestromen vanuit de Levant naar het Caribisch gebied.

Gepubliceerd in 2024/1 Een kijkje in de keuken

Op mijn negentiende bracht ik zoals elke zomer een bezoek aan Caïro. Dit keer had ik besloten om Caribisch te koken voor de familie. Nadat ik de hele dag geplaagd was dat niemand het lekker zou vinden, serveerde ik zenuwachtig de schalen gehaktballetjes en versgebakken plat brood. Aan de eettafel wisselden nieuwsgierigheid en scepsis elkaar af. Het zag er bekend uit, maar smaakte het ook hetzelfde? Na de eerste hapjes vulden uitroepen van verrassing en erkenning de ruimte: ja, ik hoorde er toch bij. De smaak beviel zo goed dat de tongen loskwamen. Al etend en pratend kwamen verhalen over Levantijnse voorouders op tafel, over hoe ze in Egypte en de Cariben terechtgekomen waren, over onze gemengde culturele achtergrond, en de unieke verwevenheid van culturen in de Cariben.

Deze eenvoudige gehaktballetjes volgens geheim recept vertellen de geschiedenis van de Arabisch-Caribische identiteit. Het is een verhaal over aanpassingsvermogen en integratie dat terug te zien is in de Caribische keuken.

Verder lezen? Bestel het nummer in onze webshop.

Een prent van Plantage Libanon in Suriname. Dit was waarschijnlijk een van de plantages die door de Libanezen werden overgenomen om zelf aan landbouw te doen. Gezigt op de plantaadje Libanon (Nr. 280) aan de rivier Cottica in de Kolonie Surinamen, uit: Marten Douwes Teenstra, De landbouw in de kolonie Suriname (…). (Groningen: H. Eekhoff, 1835), Dl. 2, p. 52. Bron: Rijksmuseum, objectnummer RP-P-2018-3149

Fausia S. Abdul

Fausia S. Abdul is promovenda. Haar onderzoek bevindt zich op het snijvlak van religie, interculturele communicatie, discriminatie en (internationale) veiligheid. Hiervoor werkte ze ruim tien jaar in de journalistiek en voor humanitaire hulporganisaties en de Verenigde Naties in onder andere Amsterdam, Berlijn, New York en Wenen. Haar Caribisch kook- en cultuurboek komt dit jaar uit (ZemZem 2024/1).

More Posts

Door Fausia S. Abdul

Fausia S. Abdul is promovenda. Haar onderzoek bevindt zich op het snijvlak van religie, interculturele communicatie, discriminatie en (internationale) veiligheid. Hiervoor werkte ze ruim tien jaar in de journalistiek en voor humanitaire hulporganisaties en de Verenigde Naties in onder andere Amsterdam, Berlijn, New York en Wenen. Haar Caribisch kook- en cultuurboek komt dit jaar uit (ZemZem 2024/1).

Wat leuk dat u geïnteresseerd bent in ZemZem!

Vaste lezer worden? U kunt in onze webshop een jaarabonnement afsluiten (22,50 per jaar). Ook kunt u hier losse nummers bestellen.