Literair smullen: herinnering, gender en klasse in de keukens van Arabische en diasporaliteratuur

Gepubliceerd op Gecategoriseerd als Kunst & Cultuur, Literatuur

Van geslachte kamelen tot een bordje ful, culinaire tradities in de Arabische wereld en diaspora vormen een niet onomstreden bron van culturele trots die zijn weerslag vindt in literaire fictie. In dit artikel analyseert Judith Naeff herinnering, gender en sociale klasse in de keukens van diasporamemoires en bakkerijen in hedendaagse Arabische fictie.

Gepubliceerd in 2024/1 Een kijkje in de keuken

Eten is een geliefd onderwerp in verhalen. Dat is uit literair oogpunt niet verwonderlijk, want zintuiglijke beschrijvingen maken een verhaal pakkend. Omdat bij eten alle vijf de zintuigen komen kijken, trekt een etensscène de lezer al gauw het verhaal binnen. Vooral als het voedsel bekend is, en dus herinneringen en de daarbij horende gevoelens oproept. Want smaak en reukzin zijn ‘de meest volhardende en vurige bewaarders van ervaringen uit het verleden.’ [1]

Eetcultuur als trots

Al in de vroegste Arabische poëzie die is overgeleverd is gastvrijheid een van de meest bezongen deugden. Over de pre-islamitische bedoeïenendichter Hatim al-Ta’i wordt verteld dat hij als jongeman een volledige kudde van honderden kamelen slachtte voor een gezelschap vreemdelingen. Dat ‘wordt gevierd als het toonbeeld van generositeit – ook al waren de kamelen van zijn vader.’ Als de vader woedend vraagt waar zijn kamelen zijn gebleven, antwoordt zijn zoon dat hij ze gebruikt heeft om zijn vader ‘onsterfelijke roem en eer te bezorgen die men voor altijd in verzen zal bewaren ter lofprijzing van ons, in ruil voor uw kamelen.’ [2] De uitwisseling tussen eten en literatuur staat hier aan de basis van de collectieve herinnering en dient als bron van culturele trots.

Verder lezen? Bestel het nummer in onze webshop.

Twee Arabisch-Amerikaanse vrouwen aan het persen in de keuken met twee kinderen. Verenigde Staten, ca. Foto: Alixa Naff. Bron: Smithsonian Online Virtual Archives, de Faris en Yamna Naff Arab American Collection, objectnummer AC0078-0000036

Judith Naeff

Judith Naeff is docent Culturen van het Midden-Oosten aan Universiteit Leiden en schrijft regelmatig voor ZemZem. Sinds november 2022 is ze medehoofdredacteur van ZemZem (ZemZem 2024/1).

More Posts

Door Judith Naeff

Judith Naeff is docent Culturen van het Midden-Oosten aan Universiteit Leiden en schrijft regelmatig voor ZemZem. Sinds november 2022 is ze medehoofdredacteur van ZemZem (ZemZem 2024/1).

Wat leuk dat u geïnteresseerd bent in ZemZem!

Vaste lezer worden? U kunt in onze webshop een jaarabonnement afsluiten (22,50 per jaar). Ook kunt u hier losse nummers bestellen.