Radio Dabanga: nieuws over Soedan vanuit Nederland

Gepubliceerd op Gecategoriseerd als Kunst & Cultuur, Politiek & Samenleving

Soedan krijgt weinig aandacht in het westerse nieuws. Toch woedt de strijd tussen het reguliere leger en de Rapid Support Forces er in alle hevigheid voort. Vijf miljoen Soedanezen zijn op de vlucht voor het geweld. Het wantrouwen en de onzekerheid zijn groot na een conflict dat al twintig jaar aansleept en het is moeilijk om aan betrouwbare informatie te komen. Radio Dabanga probeert daar verandering in te brengen, vanuit de overtuiging dat onafhankelijke media bijdragen aan ontwikkeling en democratie.

Gepubliceerd in 2024/1 Een kijkje in de keuken

In een moderne, lichte kantoorruimte in Amsterdam wordt door een klein team hard gewerkt. Aan de muren in de vergaderruimte hangen vellen gekleurd papier waarop in het Arabisch verschillende onderwerpen zijn gerangschikt. Naast de vergaderruimte bevinden zich twee kleine opnamestudiootjes. Dit is Radio Dabanga,
een mediaorganisatie die sinds 2008 onafhankelijk nieuws over Soedan brengt.

Radio voor Soedanezen van alle generaties en klassen

ZemZem spreekt er met Mohammed Abdulhamid Abdulrahman die al decennia als journalist werkzaam is in Nederland en op verschillende plaatsen in de Arabische wereld. Tussen 2004 en 2015 was hij hoofdredacteur van de Arabische dienst van de Wereldomroep, sinds 2023 is hij als adviseur en trainer betrokken bij Radio Dabanga. Abdulrahman spreekt rustig, met zachte maar vastberaden stem, over de geschiedenis van het conflict dat zijn geboorteland teistert, en over de uitdagingen voor gedegen journalistiek.

Oudgediende Assadig Musa in de studio van Radio Dabanga in Amsterdam, voorjaar 2024. Foto: Judith Naeff


Judith Naeff

Judith Naeff is docent Culturen van het Midden-Oosten aan Universiteit Leiden en schrijft regelmatig voor ZemZem. Sinds november 2022 is ze medehoofdredacteur van ZemZem (ZemZem 2024/1).

More Posts

Door Judith Naeff

Judith Naeff is docent Culturen van het Midden-Oosten aan Universiteit Leiden en schrijft regelmatig voor ZemZem. Sinds november 2022 is ze medehoofdredacteur van ZemZem (ZemZem 2024/1).

Wat leuk dat u geïnteresseerd bent in ZemZem!

Vaste lezer worden? U kunt in onze webshop een jaarabonnement afsluiten (22,50 per jaar). Ook kunt u hier losse nummers bestellen.