Honger als wapen in de Gazastrook

Gepubliceerd op Gecategoriseerd als Politiek & Samenleving

De hongersnood die de afgelopen maanden in de Gazastrook is ontstaan, is doelbewust georkestreerd, betoogt Christian Henderson. Dat past in een langere geschiedenis van bezettingspolitiek. Ook elders in de regio werd uithongering al als instrument gebruikt door imperialisten.

Gepubliceerd in 2024/1 Een kijkje in de keuken

Sinds 7 oktober 2023 heeft Israël in de Gazastrook een uitgebreid arsenaal aan dodelijke wapens ingezet tegen het Palestijnse volk. Geen van deze middelen is echter zo dodelijk als het wapen van georganiseerde hongersnood. Hongersnood is een onderdeel van de genocidecampagne tegen de Palestijnen in Gaza. Alle 2,2 miljoen inwoners lopen het risico om te verhongeren. De VN schat dat de helft van de bevolking, een miljoen mensen, de hoogste categorie van hongersnood riskeert, met dreiging op acute uithongering en sterfte.

De enige meelfabriek werd door bommen getroffen

De voorlopige maatregelen die het Internationaal Gerechtshof (IGH) op 27 januari aankondigde, bevestigden Zuid-Afrika’s bezorgdheid over Israëls intentie tot genocide. Israëls directe aanvallen op de voedselproductie in Gaza tonen aan dat hongersnood een beoogd resultaat is. Volgens satellietbeelden is naar schatting minstens 22% van de landbouwgrond beschadigd. Kassen, opslagplaatsen en hulpdepots zijn ook gebombardeerd. Waterputten en tanks zijn vernietigd. De visvangst, voorheen een belangrijke bron van inkomsten en voedsel, is gestaakt: veel havens en vissersboten zijn verwoest. Vissers die toch een poging waagden, werden door Israëlische troepen aangevallen. Ook zijn grote bakkerijen weggevaagd, of gedwongen te sluiten vanwege een tekort aan meel, nadat de enige meelfabriek in november door bommen werd getroffen. Sindsdien is er geen tarwe meer verwerkt in het gebied.

Verder lezen? Bestel het nummer in onze webshop.

Uit het Engels vertaald door Rowie Rensink

Christian Henderson

Christian Henderson is universitair docent aan de Universiteit Leiden en richt zich op politieke economie en ontwikkeling in het Midden-Oosten (ZemZem 2024/1).

More Posts

Door Christian Henderson

Christian Henderson is universitair docent aan de Universiteit Leiden en richt zich op politieke economie en ontwikkeling in het Midden-Oosten (ZemZem 2024/1).

Wat leuk dat u geïnteresseerd bent in ZemZem!

Vaste lezer worden? U kunt in onze webshop een jaarabonnement afsluiten (22,50 per jaar). Ook kunt u hier losse nummers bestellen.