Read My World

Gepubliceerd op Gecategoriseerd als Literatuur

Literatuur en de alledaagse politieke werkelijkheid

Read My World is een nieuw internationaal literatuurfestival in Amsterdam dat zich richt op documentaire literatuur. Tijdens de eerste editie, op 13, 14 en 15 september, is er aandacht voor Egyptische en Palestijnse auteurs die het grensgebied opzoeken tussen literatuur en journalistiek. Behept met een scherpe, kritische pen, richten ze zich op hun alledaagse politieke werkelijkheid. De auteurs die op het festival te gast zijn hebben vaak nog niet eerder buiten hun landsgrenzen opgetreden.

Gepubliceerd in 2013/2 Nieuwe Arabische literatuur.

In de uitleiding bij Een middag in Bruay, een bundeling essayistische reisverslagen van Cees Nooteboom uit 1963, zet de journalist W. L. Brugsma uiteen wat de waarde is van de columnist Cees Nooteboom. ‘Mijn vriend Nooteboom ontleent aan zijn schrijverschap de overtuiging dat politiek een produkt is van hetgeen er beneden in het overzichtelijke rijk van het alledaagse leven, slapen, doen en nalaten, gebeurt.’

De columns van Nooteboom lijken in weinig op de enorme stroom meningen die hele volksstammen columnisten tegenwoordig dagelijks over ons uitstorten. Ze vertonen meer gelijkenis met de cursiefjes van Simon Carmiggelt dan met de wekelijkse reflecties op de politiek van Bas Heijne. Het zijn nauwkeurig geschreven verslagen van het alledaagse leven in de grote steden van Europa en daarbuiten, verslagen van persoonlijke ontmoetingen en politieke veldslagen waarin maatschappelijke observaties en stilistische kracht samengaan, zonder in ideologische valkuilen te belanden. Dat betekent niet dat er in het schrijven van Nooteboom niets op het spel staat. Brugsma vergelijkt de positie van Nooteboom met die van de satiricus en geeft aan dat ‘wie satire een te gemakkelijk wapen vindt, vergeet dat het een geweer is dat bij onomzichtig gebruik heel gemakkelijk in het gezicht van de schutter afgaat. Dat is het beroepsrisico van de columnist, de woordvoerder der sprakelozen.’

Verder lezen? Bestel het nummer Nieuwe Arabische literatuur in onze webshop.

Wat leuk dat u geïnteresseerd bent in ZemZem!

Vaste lezer worden? U kunt in onze webshop een jaarabonnement afsluiten (22,50 per jaar). Ook kunt u hier losse nummers bestellen.