Een literaire nadwa: Arabic Booker Prize

Gepubliceerd op Gecategoriseerd als Literatuur

In april 2007 werd voor de eerste maal de Internationale Prijs voor Arabische Fictie uitgereikt in Abu Dhabi. Sindsdien wordt deze prijs, die ook wel bekend staat als de Arabic Booker Prize, jaarlijks toegekend. De organisatoren hopen ermee de internationale toegankelijkheid van Arabische fictie te verbeteren. Dit jaar was de Koeweiti Sa’ud al-San’usi de winnaar met zijn roman Saq al-Bambu (De bamboestok). Naar aanleiding van de zesde editie van deze prijsuitreiking organiseerde het Amsterdam Center for Middle Eastern Studies (ACMES), verbonden aan de UvA, een literaire nadwa, discussie, over de zes boeken op de shortlist.

Gepubliceerd in 2013/2 Nieuwe Arabische literatuur.

De Internationale Prijs voor Arabische Fictie wordt ondersteund door de Booker Prize Foundation. Deze stichting adviseert de organisatoren in het bijzonder op het gebied van het jureringsproces, maar de prijs zelf is volledig onafhankelijk van de Man Booker Prize. Iedere uitgeverij kan maximaal drie boeken inzenden, waarna de jury allereerst een longlist van twintig boeken samenstelt, en vervolgens een shortlist van zes. De zes kandidaten van dit jaar, afkomstig uit zes verschillende landen, waren: Sinan Antoon (Irak), Janna Fawaz al-Hassan (Libanon), Mohammed Hassan Ilwaan (Saoedi-Arabië), Ibrahim Eissa (Egypte), Hussein al-Wad (Tunesië), en de uiteindelijke winnaar Sa’ud al-San’usi (Koeweit).

Verder lezen? Bestel het nummer Nieuwe Arabische literatuur in onze webshop.

Wat leuk dat u geïnteresseerd bent in ZemZem!

Vaste lezer worden? U kunt in onze webshop een jaarabonnement afsluiten (22,50 per jaar). Ook kunt u hier losse nummers bestellen.