Gepubliceerd in 2018/1 Pelgrimage In memoriam prof. dr. Gino Schallenbergh (1965-2017) Tegen het einde van de negentiende eeuw ontstond een nieuwe transculturele dimensie in de wereldgeschiedenis, waarbij de hadj als islamitisch…
Nummer: 2018/1 Pelgrimage
Ibrahim el-Salahi en de heroverweging van de kunsthistorische canon
Gepubliceerd in 2018/1 Pelgrimage Ibrahim el-Salahi (geb. 1930) is een invloedrijke Soedanese modernistische kunstenaar. ZemZem bezocht een tentoonstelling in Amsterdam die het bewogen leven van de kunstenaar en zijn inspirerende zoektocht…
Risicovol schrijven. Nadwa over de International Prize for Arabic Fiction (IPAF) 2018
Literatuur Gepubliceerd in 2018/1 Pelgrimage Oorlog en donkere toekomstbeelden waren terugkerende thema’s in de genomineerde boeken voor de meest prestigieuze literatuurprijs van de Arabische wereld: de International Prize for Arabic Fiction,…
Jihadbruiden? Hoe Nederlandstalige uitreizigsters naar Syrïë trouwen
Wetenschap Gepubliceerd in 2018/1 Pelgrimage Uitreizigsters naar Syrië worden vaak aangeduid met de term ‘jihadbruiden’. Op basis van openbare posts op sociale media worden ze óf als slachtoffers van mannelijke…
Ziyara naar Karbala. Levende sjiitische geschiedenis
In islamstudies vormen sjiieten nog steeds een onderbelichte groep. De laatste jaren begint daar verandering in te komen. Veel van dit werk gaat met name in op onderzoeksvelden als ‘geheugen’…
Antropoloog in Mekka
Onderzoek doen binnen je eigen gemeenschap Als antropologe bestudeert Khadija Kadrouch-Outmany welke betekenis de hadj heeft voor religiositeit, identiteit en het thuisgevoel van Marokkaans-Nederlandse moslims. Hiervoor reisde zij in 2016,…