Ibrahim el-Salahi en de heroverweging van de kunsthistorische canon

Gepubliceerd op Gecategoriseerd als Kunst & Cultuur

Gepubliceerd in 2018/1 Pelgrimage

Ibrahim el-Salahi (geb. 1930) is een invloedrijke Soedanese modernistische kunstenaar. ZemZem bezocht een tentoonstelling in Amsterdam die het bewogen leven van de kunstenaar en zijn inspirerende zoektocht naar een eigen beeldtaal centraal stelde met een beperkte verzameling prachtige werken in zwart-wit. De tentoonstelling past binnen een nieuwe interesse in modernisten van buiten Europa wier werk voorheen slechts door een kleine cirkel ingewijden werd gewaardeerd.

In de galerie van het Prince Claus Fund (PCF) in Amsterdam was tussen 23 november 2017 en 2 maart 2018 de tentoonstelling By His Will, We Teach Birds How to Fly: Ibrahim El-Salahi in Black & White te zien. Dit artikel naar aanleiding van deze solotentoonstelling van de Soedanese kunstenaar Ibrahim el-Salahi bestaat uit twee delen. In het eerste deel worden enkele werken aan de hand van El-Salahi’s biografie besproken en geduid. Het tweede deel van het artikel reflecteert op een groeiende interesse in modernisme uit Afrika en het Midden-Oosten in bredere zin en op de uitdaging die deze kunst vormt voor conventionele kunstgeschiedenis en kunstkritiek.

Ibrahim el-Salahi in 2017, poserend voor zijn werk By His Will, We Teach Birds How to Fly (1969). Foto: Maarten van Haaff, met dank aan het Prince Claus Fund.

Verder lezen? Bestel het nummer in onze webshop.

Judith Naeff

Judith Naeff is docent Culturen van het Midden-Oosten aan Universiteit Leiden en schrijft regelmatig voor ZemZem. Sinds november 2022 is ze medehoofdredacteur van ZemZem.

More Posts

Door Judith Naeff

Judith Naeff is docent Culturen van het Midden-Oosten aan Universiteit Leiden en schrijft regelmatig voor ZemZem. Sinds november 2022 is ze medehoofdredacteur van ZemZem.

Wat leuk dat u geïnteresseerd bent in ZemZem!

Vaste lezer worden? U kunt in onze webshop een jaarabonnement afsluiten (22,50 per jaar). Ook kunt u hier losse nummers bestellen.