Risicovol schrijven. Nadwa over de International Prize for Arabic Fiction (IPAF) 2018

Gepubliceerd op Gecategoriseerd als Literatuur

Literatuur

Gepubliceerd in 2018/1 Pelgrimage

Oorlog en donkere toekomstbeelden waren terugkerende thema’s in de genomineerde boeken voor de meest prestigieuze literatuurprijs van de Arabische wereld: de International Prize for Arabic Fiction, die afgelopen 24 april werd uitgereikt in Abu Dhabi. De auteur van een van de zes genomineerde romans op de short list kreeg een geldprijs van vijftigduizend euro om zijn werk naar het Engels te vertalen en zich op die manier internationaal op de kaart te zetten.

Het Amsterdam Centre for Middle Eastern Studies (ACMES) organiseerde voor de vijfde keer een Nadwa, een literaire discussie, die samenviel met de ceremonie in Abu Dhabi. Deze vond ditmaal voor het eerst plaats in een fraaie zaal in het Goethe-Institut te Amsterdam en werd geleid door Djûke Poppinga, Arabisch vertaler en docent aan de Universiteit van Amsterdam. Het panel bestond uit Mariwan Kanie, onderzoeker en docent aan de UvA en liefhebber van Koerdische literatuur, Rehab Chaker, Arabisch vertaler en enthousiast volger van Arabische literatuur, Roel de Bruijn, docent Arabisch, vertaler en fan van de wijlen Egyptische zangeres Oum Kalthoum, en Robbert Woltering, onderzoeker en docent aan de UvA en initiator van de eerste Nadwa. Als gastpanellid was Caroline Roset, onderzoeker en docent aan de UvA en deskundige van het Soedanees-Arabisch, aanwezig. De panelleden wisselden van mening over de genomineerde boeken en kozen vervolgens hun favoriet. Uiteindelijk maakte de jury in Abu Dhabi via een Skype-verbinding de officiële winnaar van de shortlist bekend.

Het panel in Amsterdam. Foto: Farid Boussaid

Verder lezen? Bestel het nummer in onze webshop.

Wat leuk dat u geïnteresseerd bent in ZemZem!

Vaste lezer worden? U kunt in onze webshop een jaarabonnement afsluiten (22,50 per jaar). Ook kunt u hier losse nummers bestellen.