De problematisering van waarheidsteksten

Gepubliceerd op Gecategoriseerd als Religie & Zingeving

De olifant en het soefisme

In zijn gedichten gebruikt Rumi beelden en allegorieën om complexe thema’s begrijpelijk te maken voor een breed publiek. Zo ook het verhaal over de olifant. Het illustreert het onvermogen van de mens om met zijn zintuigen en rede de hogere mystieke kennis te vatten.

Gepubliceerd in nummer 2023/2 Rumi

عرضه را آورده بودندش هنودپیل اندر خانهٔ تاریک بود
اندر آن ظلمت همی‌شد هر کسیاز برای دیدنش مردم بسی
اندر آن تاریکیش کف می‌بسوددیدنش با چشم چون ممکن نبود
گفت همچون ناودانست این نهادآن یکی را کف به خرطوم اوفتاد
آن برو چون بادبیزن شد پدیدآن یکی را دست بر گوشش رسید
گفت شکل پیل دیدم چون عمودآن یکی را کف چو بر پایش بسود
گفت خود این پیل چون تختی بدستآن یکی بر پشت او بنهاد دست

De olifant stond in een donker huis;
een paar Indiërs stelden hem ten toon.
Er waren veel mensen gekomen om hem te zien.
Iedereen kwam die duisternis binnen.
Daar het onmogelijk was om hem in het donker met de ogen te zien, raakte elk hem aan met de palm van zijn hand.
De palm van de een viel op zijn slurf. Deze zei:
‘Dit schepsel is als een regenpijp.’
De hand van een ander voelde aan zijn oor:
hem kwam die voor als een waaier.
Toen de palm van weer een ander zijn poot aanraakte,
zei hij: ‘Ik stel me de vorm van de olifant voor als een zuil.’
Een ander plaatste zijn hand op zijn rug en sprak:
‘Werkelijk, deze olifant is als een troon.’
(Masnavi, Boek III, p. 63, regels 1260-1266, vertalingen door de auteur)

Van alle populaire verhalen uit Rumi’s Masnavi heeft vooral het verhaal van de olifant weerklank gevonden bij lezers met verschillende achtergronden. In het verhaal komt een aantal mensen in een donker huis bijeen om de vorm en de essentie van de onzichtbare olifant te bespreken. Vanwege de visuele taal prikkelt de discussie al sinds lange tijd de verbeelding. Interpretaties van de allegorie zijn in verschillende perioden en contexten gebruikt om bepaalde didactische boodschap-pen over te brengen. Moderne interpretaties binnen de informatietechnologie, geneeskunde, psychologie, ethiek, filosofie en management tonen de pedagogische potentie van deze vergelijking (afb. 1). De allegorie in het verhaal dient om zaken als waarheidsrelativisme, de betrekkelijkheid van epistemologische overtuigingen en kritiek op het absolutisme te ver-duidelijken, aangezien alle personages in feite iets anders ‘zien’: een regenpijp, een waaier, een zuil, …

Verder lezen? Bestel het nummer nu in onze webshop.

Noten

  1. Annemarie Schimmel, Mystical Dimensions of Islam (Chapel Hill: The University of North Carolina Press, 1975).

Fatemeh Naghshvarian

Fatemeh Naghshvarian is promovenda in het ERC Advanced Grant-project Beyond Sharia: The Role of Sufism in Shaping Islam, aan het Departement Filosofie en Religiewetenschappen van de Universiteit Utrecht. Zij werkt aan het project ‘Qalandars in the “Divine Religion” in India’. In haar proefschrift onderzoekt ze de impact van islamitische kritische denkers op de politieke implicaties van ‘Goddelijke Religie’ (din-e elahi) en ‘Universele Vrede’ (solh-e koll) in het zestiende-eeuwse Mogolrijk in India. Naghshvarian heeft Cultural Studies (MA) en Digital Humanities (MS) aan de Universiteit van Leuven (K.U. Leuven) gestudeerd.

More Posts

Door Fatemeh Naghshvarian

Fatemeh Naghshvarian is promovenda in het ERC Advanced Grant-project Beyond Sharia: The Role of Sufism in Shaping Islam, aan het Departement Filosofie en Religiewetenschappen van de Universiteit Utrecht. Zij werkt aan het project ‘Qalandars in the “Divine Religion” in India’. In haar proefschrift onderzoekt ze de impact van islamitische kritische denkers op de politieke implicaties van ‘Goddelijke Religie’ (din-e elahi) en ‘Universele Vrede’ (solh-e koll) in het zestiende-eeuwse Mogolrijk in India. Naghshvarian heeft Cultural Studies (MA) en Digital Humanities (MS) aan de Universiteit van Leuven (K.U. Leuven) gestudeerd.

Wat leuk dat u geïnteresseerd bent in ZemZem!

Vaste lezer worden? U kunt in onze webshop een jaarabonnement afsluiten (22,50 per jaar). Ook kunt u hier losse nummers bestellen.