Tegen de stroom in – Roeisport in Caïro

Gepubliceerd op Gecategoriseerd als Religie & Zingeving

‘Er zitten géén krokodillen in de Nijl in Caïro’, lacht Amna Magdy als ik haar vraag naar mythes over haar sport die ze wil ontkrachten. Toch blijkt er best wat moed en doorzettingsvermogen voor nodig te zijn om je tot toproeister op te werken in Egypte. Aan ZemZem vertelt ze haar verhaal.

‘Het werd me aangeraden door mijn nichtje, roeien. Ik was achttien en zocht een nieuwe sport die echt bij me paste. Ik had al zwemmen en squash geprobeerd, maar dat zei me allemaal niets. Het contrast met roeien was groot. Toen ik het voor het eerst probeerde, wist ik meteen dat ik hiermee door wilde gaan. Caïro is een drukke stad, de straten en pleinen zijn overbevolkt en beklemmend, maar op de Nijl breekt de ruimte open. Daar te roeien geeft een enorm bevrijdend gevoel. Je kan het met niets anders vergelijken. Ik was er onmiddellijk verknocht aan, en dus bleef ik roeien, steeds meer en – tot mijn plezier – ook steeds beter. Na drie jaar begon ik medailles te winnen, eerst lokaal, toen nationaal.
De nationale competitie werd een extra drijfveer om te blijven trainen, maar tegelijkertijd merkte ik ook dat, terwijl ik opklom, meer en meer vrouwelijke col- lega’s de sport achter zich lieten. Niet omdat ze niet goed of gemotiveerd waren, maar omdat het zonder meer moeilijk is om professioneel roeister te worden in Egypte. Roeien is geen populaire sport in dit land, en daardoor kampen we met materiële problemen: de roeifederatie krijgt amper financiering, terwijl de infrastructuur duur is. We trainen dus vaak met verouderd materiaal. Ondanks het feit dat er in 2008 maar liefst vijf roeiers naar de Olympische Spelen gingen (vier mannen en een vrouw), tonen die problemen zich ook in resultaten. Zowel bij de mannen als bij de vrouwen eindigden we als laatste op het voorbije wereld- kampioenschap. Dat is frustrerend.
Als vrouw krijg je er dan ook nog heel wat seksistische vooroordelen bo- venop. Roeien is in de ogen van veel Egyptenaren namelijk een mannensport, zeker als er competitie in het spel is. Verder lezen? Bestel het nummer in onze webshop.

Wat leuk dat u geïnteresseerd bent in ZemZem!

Vaste lezer worden? U kunt in onze webshop een jaarabonnement afsluiten (22,50 per jaar). Ook kunt u hier losse nummers bestellen.