‘Syrië heeft een echte bokscultuur.’ Waleed Shekho over boksen in Syrië en Nederland

Gepubliceerd op Gecategoriseerd als Religie & Zingeving

Waleed Shekho (42) is sinds kort bondscoach van het Nederlands mannenboks- team. Shekho komt uit Syrië waar hij na een carrière als profbokser bij het Neder- lands Instituut voor Academische Studies werkte tot hij begin 2011 naar Neder- land kwam. ZemZem vroeg hem over boksen in Syrië en in Nederland.

‘Mijn ouders vonden boksen maar een stomme sport, met die mensen die op elkaar inslaan. Mijn vader hield meer van voetbal: hij was een groot fan van het Duitse elftal [lacht].Toch ging ik vanaf mijn zesde met mijn oudere broer mee naar bokstraining, en op mijn twaalfde bokste ik mijn eerste wedstrijd.
Syrië is een echt boksland: boksen is na voetbal de populairste sport. De oudere generatie is daarnaast ook gek op worstelen: toen ik klein was had je nog worstelge- vechten op straat. Boksen werd voor het uitbreken van de Syrische burgeroorlog in 2011 ook sterk gesteund vanuit de overheid. Zo hadden we in onze provinciestad een boksschool waar elke dag werd getraind, op kosten van de regionale overheid. Eenmaal op topniveau werd ik gecoacht door toptrainers uit communistische landen zoals Rusland en Cuba, want in die tijd waren de banden met die landen heel nauw.
Ik wilde eigenlijk altijd al weg uit Syrië. Ik voelde me gevangen in de cultuur, in de verwachtingen van anderen. Bovendien kom je als Koerd altijd op de tweede plaats. Verder lezen? Bestel het nummer in onze webshop.

Wat leuk dat u geïnteresseerd bent in ZemZem!

Vaste lezer worden? U kunt in onze webshop een jaarabonnement afsluiten (22,50 per jaar). Ook kunt u hier losse nummers bestellen.