‘Oef, man, dat gevoel!’ Ahmad en Mike geven skateles in Beiroet

Gepubliceerd op Gecategoriseerd als Religie & Zingeving

Na de explosie in Beiroet op 4 augustus 2020 kwamen er veel donaties binnen om de inwoners van de hoofdstad te helpen met de wederopbouw. Verschillende hulporganisaties sloegen op dat moment de handen in elkaar om Libanons eerste skatepark te bouwen. Skaten biedt jongeren een uitlaatklep, gezonde lichaamsbeweging en het geeft zelfvertrouwen. Het skatepark bevindt zich op een van de weinige groene plekken van de stad, het park Horsh Beirut, dicht bij de Palestijnse vluchtelingenkampen Sabra en Shatila. Vluchtelingenkinderen uit de buurt kunnen zich inschrijven voor gratis lessen. ZemZem bezocht zo’n skateles en sprak met twee trainers, Ahmad en Mike, over hoe het is om een skater te zijn in Beiroet.

Ahmad: ‘Ik was vijftien en ik was niet zo goed op school. Op weg naar huis zag ik vanuit de auto een jongen op een skateboard. Ik zei “Mam, mam, kijk, een skateboarder!” Ik bleef eraan terugdenken en een halfjaar later kocht ik een skateboard toen ik er een zag in een winkel. Ik hield altijd dat beeld in mijn gedachten van die gast op zijn skateboard en vier jaar later ontmoette ik hem bij een skatespot in Beiroet en werd hij een van mijn beste vrienden.’
Mike: ‘Ik was zo blij toen ik klaar was met school en ik niets anders meer hoefde te doen dan skaten. Ik werd coach en gaf privélessen aan klanten van een skatewinkel in Libanon. Zo leerde ik via een vriend Shane kennen van Make Life Skate Life [zie kader] en begon ik vluchtelingen les te geven.Verder lezen? Bestel het nummer in onze webshop.

Judith Naeff

Judith Naeff is docent Culturen van het Midden-Oosten aan Universiteit Leiden en schrijft regelmatig voor ZemZem. Sinds november 2022 is ze medehoofdredacteur van ZemZem.

More Posts

Door Judith Naeff

Judith Naeff is docent Culturen van het Midden-Oosten aan Universiteit Leiden en schrijft regelmatig voor ZemZem. Sinds november 2022 is ze medehoofdredacteur van ZemZem.

Wat leuk dat u geïnteresseerd bent in ZemZem!

Vaste lezer worden? U kunt in onze webshop een jaarabonnement afsluiten (22,50 per jaar). Ook kunt u hier losse nummers bestellen.