Farida Salem droomt van gouden toekomst vrouwenvoetbal in Egypte

Gepubliceerd op Gecategoriseerd als Religie & Zingeving

Egypte is een van de grootste voetballanden in Afrika: het won maar liefst zeven keer het Afrikaans kampioenschap voetbal. Toch is Egypte vooral een voetballand voor mannen. Om meer vrouwen te laten kennismaken met de sport richtte voormalig profvoetbalster Farida Salem (29) een voetbalschool op: de Empower Football Academy. Aan ZemZem vertelt ze over haar carriè- re en haar ambities met de voetbalschool.

Als twaalfjarig meisje begon ik met voetballen in een jongensteam. Op mijn veer- tiende maakte ik de overstap naar de meisjes bij een topclub, waar ik al snel speel- de in het eerste team, dat uitkwam op het hoogste niveau in Egypte.
Ik was het schoolvoorbeeld van een koppige tiener. Zelfs toen ik allebei mijn enkels had verstuikt, wilde ik blijven voetballen. Daardoor scheurde ik uiteindelijk de banden van mijn rechterenkel. Ik was heel ongelukkig, omdat ik maandenlang niet meer kon voetballen. Dit wijt ik aan het ontbreken van een veilige en posi- tieve sportomgeving. Daarmee bedoel ik dat ik zonder overgang van voetbal als hobby naar voetbal op hoog niveau ging. En daar kwam een hoop bij kijken: vroeg slapen, gezond eten, de sportschool. Voetbal was niet alleen de training: ik moest mijn hele leven ineens anders inrichten. Ik vond het moeilijk om mijn levensstijl aan te passen. Het gat tussen amateur- en professioneel voetbal was te groot.

Meisjesvoetbalschool
Ik heb gestudeerd aan de Vancouver Island University. Daar speelde ik voor het universiteitsteam en een Derde Divisieclub en ontstond het idee om een voetbalschool op te richten voor meisjes. Ik wilde meer meisjes en vrouwen de mogelijkheid bieden om te voetballen. Bovendien motiveerden mijn eigen er- varingen me om jonge meisjes de kans te geven om eerst in een leuke omgeving te voetballen. Ik stelde een plan op: ik wilde eerst sparen en mijn bachelor halen voordat ik zou terugkeren naar Caïro om een academie op te richten.
In 2019 richtte ik de Empower Football Academy op. “Empower”, om vrouwen kracht te geven via sport. Aan meisjes vanaf vijf jaar geven we trainingen, in groeps- verband maar ook individueel. Ik leer de meisjes van mijn academie op een luchtige en leukere manier de professionele levensstijl kennen, want ik wil niet dat zij me- teen de druk voelen. Maar het is meer dan alleen voetbaltraining: sommige meiden willen later sportmanagement studeren, coach worden of ook in Canada studeren.

Stigma
Ik vind het fantastisch dat ik mogelijk een positieve invloed op de meiden heb. Toch zijn er ook minder mooie mo- menten. Het stigma rondom vrouwen in sport in Egypte is nog steeds een uitda- ging. Sommige mensen in Egypte snap- pen niet wat het belang is van sport voor vrouwen. Verder lezen? Bestel het nummer in onze webshop.

Wat leuk dat u geïnteresseerd bent in ZemZem!

Vaste lezer worden? U kunt in onze webshop een jaarabonnement afsluiten (22,50 per jaar). Ook kunt u hier losse nummers bestellen.