De Saoedische spagaat. Verzwegen hoofdstukken

Gepubliceerd op Gecategoriseerd als Geschiedenis, Politiek & Samenleving, Religie & Zingeving

Wetenschap

Saoedi-Arabië presenteert zijn geschiedenis als een streng islamitische staat die wordt bestuurd door vrome leiders. De nationale identiteit is dan ook onlosmakelijk verbonden met deze traditie en de twee pijlers waar het op rust: de koninklijke familie en het Wahhabisme, de Saoedische staatsvariant van de islam. Tot op zekere hoogte klopt dit beeld. Maar er zijn hoofdstukken in de geschiedenis waar het koningshuis liever over zwijgt.

Gepubliceerd in 2009/1 Onvoltooid verleden

Tijdens een recent bezoek aan Saoedi-Arabië probeerde ik in Riyad het 16-delige boekwerk Al-Durar al-Saniyya fi l-Ajwibat al-Najdiyya (De glinsterende parels in de Najdi antwoorden) te kopen.  Deze bundel claimt de belangrijkste geschriften te bevatten van de afgelopen eeuwen uit de centraal gelegen Saoedische regio Najd. Aangezien de geschriften de basis zijn van het Wahhabisme, dacht ik eenvoudig een exemplaar te vinden.

Na een bezoek aan verschillende boekwinkels en vele telefoontjes van een verkoper naar andere handelaren bleek het onvindbaar. Uitverkocht? Misschien. Twee maanden later was in Jordanië één telefoontje voldoende om alsnog een exemplaar te bemachtigen. Deze vreemde situatie is niet toevallig. Sinds enige jaren probeert de Saoedische staat bepaalde historisch belangrijke publicaties zoveel mogelijk uit handen van het grote publiek te houden. De inhoud zou, in de handen van extremisten, het beeld dat Saoedi-Arabië van zijn geschiedenis probeert neer te zetten namelijk behoorlijk kunnen beschadigen.

Verder lezen? Bestel het nummer in de webshop.

Wat leuk dat u geïnteresseerd bent in ZemZem!

Vaste lezer worden? U kunt in onze webshop een jaarabonnement afsluiten (22,50 per jaar). Ook kunt u hier losse nummers bestellen.