Bedrieglijk en kwetsbaar

Gepubliceerd op Gecategoriseerd als Politiek & Samenleving, Religie & Zingeving

Reisverslag

‘Mag ik als NGO-medewerker met een militair vliegtuig reizen?’ Albert van Hal van ontwikkelingsorganisatie Cordaid reisde in het voorjaar een week door Afghanistan. Op bezoek in Kabul en Uruzgan.

Gepubliceerd in 2009/2 Verkiezingen in Afghanistan

Nadat de piloot ‘in de naam van Allah, de meest machtige en genadige, welkom aan boord’ heeft gezegd, stijgen we op vanaf het vliegveld van Islamabad. Na een achtdaagse rondreis in Pakistan landen we twee uur later in Kabul. Plaatselijke collega’s pikken mij op. Ze zijn blij dat ik deze maandagmiddag veilig Pakistan achter mij heb gelaten. Die ochtend was er een grote, goed gecoördineerde aanval op de politieschool in Lahore. Ik schrik een beetje. Zondagmiddag liep ik nog door Lahore. ‘Pakistan verkeert in grote problemen’, zeggen mijn Afghaanse collega’s.

Albert van Hal tijdens een potje volleybal in Afghanistan.

De volgende dag wil ik naar Tarin Kowt in Uruzgan vliegen. Daarom besluit ik de troebelen in Pakistan uit mijn hoofd te zetten. Helaas mag ik op het laatste moment niet mee met de reeds geboekte vlucht. Het vliegtuig zit vol. Gelukkig biedt de Nederlandse ambassade uitkomst. Ik kan met een Nederlandse diplomaat meereizen op een NAVO-vlucht. Omdat ik dringend naar Uruzgan moet, neem ik het aanbod graag aan. Later op mijn hotelbed besef ik een principiële discussie te hebben overgeslagen: mag ik als NGO-medewerker met een militair vliegtuig reizen?

Verder lezen? Dit nummer is helaas uitverkocht, maar u kan het nummer binnenkort digitaal aankopen via de webshop.

Albert van Hal

Albert van Hal was op het moment van publicatie Programma Verantwoordelijke Afghanistan bij ontwikkelingsorganisatie Cordaid 5 (ZemZem 2009/2).

More Posts

Door Albert van Hal

Albert van Hal was op het moment van publicatie Programma Verantwoordelijke Afghanistan bij ontwikkelingsorganisatie Cordaid 5 (ZemZem 2009/2).

Wat leuk dat u geïnteresseerd bent in ZemZem!

Vaste lezer worden? U kunt in onze webshop een jaarabonnement afsluiten (22,50 per jaar). Ook kunt u hier losse nummers bestellen.