‘We staan er bijna nooit bij stil dat we een verhaal vertellen als we voor iemand koken’, zegt Hanan Faour. Sinds haar studie Creative Writing aan ArtEZ, waar ze intussen lesgeeft, spelen eten en haar eigen Nederlands-Libanese identiteit een belangrijke rol in haar werk.
Gepubliceerd in 2024/1 Een kijkje in de keuken.
Hanan Faour werd in 2017 al opgemerkt toen ze als studente de El Hizjra-Literatuurprijs voor proza won. In 2022 kwam Faour naar buiten met haar debuutroman Schervenstad en momenteel werkt ze aan het interdisciplinaire project Tussen hummus en vlaai. Waar eten in eerdere verhalen onbedoeld een plaats innam, focust Faour in haar huidige onderzoek op het belang van beide typische streekgerechten in de beleving van identiteit.
De verhalen achter eten
‘Ik hou van eten, maar het is ook interessant hoe veelzeggend ingrediënten en recepten kunnen zijn. Recepten zijn boeiend omdat ze van generatie tot generatie veranderen, door de manier waarop ze doorgegeven worden maar ook door de beschikbare ingrediënten. Ik merk bijvoorbeeld dat mijn hummus heel anders is dan die van mijn oma omdat ik mijn kikkererwten meestal in de supermarkt koop en zij gewend is om ze zelf te wellen. Zulke dingen kunnen het verhaal van een generatie met zich meedragen zonder dat het expliciet wordt benoemd. Eten, gerechten en recepten vormen echt verhalen op zich.’
Maak zelf een hummusrecept va de hummusbot: https://www.hananfaour.nl/hummusbot/

