ZemZem zoekt versterking

Gepubliceerd op Gecategoriseerd als Religie & Zingeving

Wat is ZemZem? 

ZemZem is een populair-wetenschappelijk tijdschrift over het Midden-Oosten, Noord-Afrika en islam dat twee keer per jaar verschijnt. In meer dan 100 bladzijden bieden experts verdiepende en verrassende informatie over de regio en de religie. Ieder nummer van ZemZem bestaat uit een katern over een origineel thema en de rubrieken wetenschap, maatschappij, cultuur & literatuur en een selectie signalementen van actuele publicaties. Daarmee gaat ZemZem verder dan doorsneemedia en levert het een inhoudelijke bijdrage aan het wetenschappelijk en publiek debat in Nederland en Vlaanderen. 

De redactie bestaat uit zowel senior als junior leden: wetenschappers, journalisten en andere specialisten en recent afgestudeerden op het gebied van de islam en de MENA-regio. Ons tijdschrift draait volledig op inkomsten uit abonnementen en losse verkoop in boekwinkels en in onze webshop. De werkzaamheden voor ZemZem zijn op vrijwillige basis met een gemiddelde inzet van 4 uur per week. 

Hoe werkt de redactie? 

Het hele jaar door verzamelen de redactieleden ideeën voor thema’s, auteurs, boeken, proefschriften, films, maatschappelijke initiatieven, kunst en cultuur enzovoort. Twee keer per jaar benaderen we mensen uit ons netwerk om een bijdrage te leveren aan het komende nummer. Vervolgens redigeren we de ingeleverde stukken  en zoeken we geschikte afbeeldingen bij de artikelen. Aan het einde van het redactieproces wordenalle punten, komma’s en koppeltekens gecheckt door een speciaal aangestelde eindredactie en kijkt de hoofdredactie nog eenmaal de drukproeven na. Dan maken we gezamenlijk het tijdschrift klaarvoor verzending (inpakken, adreslabels plakken, pakketten naar het postkantoor brengen).  

Naast de reguliere taken, zijn er ook speciale takenteams. Zo zijn er redactieleden die zich bezighouden met communicatie, PR en de organisatie van feestelijke lanceringen van nieuwe nummers. Voor dit alles is een bescheiden budget beschikbaar, dat in de gaten wordt gehouden door het (financiële) administratieteam, dat onder meer de belastingaangifte doet en de abonneeregistratie bijhoudt.  

Een functie bij ZemZem is dus zeer veelzijdig, met zowel inhoudelijke redactionele taken als praktische organisatorische elementen. Om de drie weken vergaderen we (online of hybride) op dinsdagavond om lopende zaken en ideeën te bespreken. De takenteams voor ondersteunende taken spreken elkaar ook tussendoor. Een aantal keer per jaar organiseren we inspiratiesessies waarbij ook externe experts aansluiten om mee te denken over de inhoud van ZemZem.  

Wie zoeken we? 

We zijn op dit moment op zoek naar zowel senior als junior redactieleden, extra eindredacteuren en iemand die kan helpen met de financiële administratie.  

Mensen met een biculturele achtergrond en mannen zijn ondervertegenwoordigd in de huidige redactie en verwelkomen we dus met open armen.  

Alle redactieleden, zowel senior als junior nemen redactionele en ondersteunende taken op zich. De omvang, verhouding en aard van die taken spreken we af in overleg. Uiteraard hebben al onze medewerkers kennis van het Midden-Oosten, Noord-Afrika en islam, of minstens een sterke affiniteit met de regio. Je hebt een uitstekende schrijfvaardigheid in het Nederlands (al gebruik je die vooral om de teksten van de auteurs aan te scherpen, en soms te vertalen). We hopen daarnaast dat je bereid bent om je voor een langere periode aan ZemZem te verbinden.  

  • Senior redactielid: Je hebt ruime ervaring in bijvoorbeeld de wetenschap of journalistiek op het gebied van het Midden-Oosten, Noord-Afrika en de islam en een uitgebreid netwerk van wetenschappers of professionals op het gebied van het Midden-Oosten, Noord-Afrika en de islam. 
  • Junior redactielid:  Je hebt enige ervaring met wetenschap of journalistiek op dit gebied, of goede studieresultaten en enthousiasme om bij te leren. Bij voorkeur ben je creatief met sociale media of beeldredactie, heb je de technische vaardigheden om een website bij te houden en/of organisatorisch talent om de lancering tot een succes te maken, of houd je ervan de boekhouding bij te houden. 

Voor de volgende functies is aanwezigheid bij de redactievergaderingen geen vereiste, maar je bent er natuurlijk van harte welkom, en kunt het eventueel ook combineren. 

  • Eindredacteur:  Geen spellingsfout ontgaat jou, je vraagt je af of er een koppelteken hoort in deze samenstelling, denkt na over cursivering. Kortom: je bent een pietje-precies en zet de puntjes op de i (en overal waar ze horen). Een opleiding in (toegepaste) taalkunde is een troef maar hoeft niet per se. Je scoort wel extra punten als je graag voetnoten controleert! 
  • Financieel medewerker: Je tovert met Excel, raakt geen bonnetje kwijt en weet precies hoeveel geld er is binnengekomen en buitengegaan, en hoe je dat moet bijhouden zodat de financieel adviseur er blij van wordt.  

Wil je reageren? 

Herken je jezelf in een van de bovenstaande profielen en ben je enthousiast geworden om ZemZem te versterken? Stuur dan je C.V. en motivatiebrief voor 30 april 2024 aan info@zemzemtijdscrift.nl en vermeld duidelijk in welke functie(s) je interesse hebt. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op. 

Wat leuk dat u geïnteresseerd bent in ZemZem!

Vaste lezer worden? U kunt in onze webshop een jaarabonnement afsluiten (22,50 per jaar). Ook kunt u hier losse nummers bestellen.