De zee van Nagat al-Saghira

Gepubliceerd op Gecategoriseerd als Kunst & Cultuur, Religie & Zingeving

De Divatentoonstelling in Wereldmuseum Amsterdam toont vrouwelijke sterren uit de twintigste-eeuwse Arabischtalige cinema en muziekindustrie. Umm Kulthum, Fairouz and Leila Mourad vormen de soundtrack van de herinneringen van miljoenen mensen in de Arabische wereld. Maar zij zijn niet de enige sterren die aandacht verdienen. Moataz Rageb, het creatief brein achter Disco Arabesquo, laat ons kennismaken met een andere Egyptische ster: Nagat al-Saghira. Ook haar nummers maken deel uit van het collectieve geheugen van een hele generatie Egyptische luisteraars.

Nagat al-Saghira werd geboren op 11 augustus 1937 te Caïro. Bij haar geboorte noemden haar ouders haar Nagat Hosni al-Baba, maar ze is vooral bekend als Nagat al-Saghira wat ‘de kleine’ of ‘de jonge’ betekent. Deze naam werd haar gegeven toen ze als jong meisje begon op te treden en behield ze gedurende haar hele carrière, die maar liefst 59 jaar duurde.

Nagat al-Saghira.

Nagat kwam uit een creatief gezin met acht kinderen. Haar vader Mohammad Kamal Hosni al-Baba stond bekend om zijn meesterschap in de Arabische kalligrafie. Hij was Syrisch van oorsprong; haar moeder was van Egyptische afkomst. Nagats halfzus uit haar vaders tweede huwelijk was niemand minder dan de bekende Egyptische actrice Souad Hosni, ook wel de ‘Assepoester van de Egyptische cinema’ genoemd. Ook Nagat speelde in enkele films, maar haar ware passie was en bleef zingen.

Verder lezen? Bestel het nummer in onze webshop.

Zemzem heeft bij dit artikel een speellijst samengesteld. Onderstaand vindt u deze playlist met links naar de video’s op YouTube.

‘Uyun al-Alb’ tijdens een optreden van Nagat al-Saghira in Jordanië.
‘Bahlam Ma’ak’, een live optreden van Nagat al-Saghira.
‘Fakra’, een live optreden van Nagat al-Saghira.
‘Ana Bi‘asha el-Bahr’.
Mohamed Mounir zingt ‘Ana Bi‘asha el-Bahr’ in een optreden in 2023 in Jeddah.

Wat leuk dat u geïnteresseerd bent in ZemZem!

Vaste lezer worden? U kunt in onze webshop een jaarabonnement afsluiten (22,50 per jaar). Ook kunt u hier losse nummers bestellen.