Issam Kourbaj in het Tropenmuseum

Gepubliceerd op Gecategoriseerd als Geschiedenis, Kunst & Cultuur

In het Tropenmuseum is nog tot 3 oktober de tentoonstelling De duisternis ontvluchten te zien van de Syrische kunstenaar Issam Kourbaj (1963). Van 3 tot en met 5 september was hij in Nederland om een tour te geven en ZemZem was erbij.

Gepubliceerd in 2021/1 Indonesië.

Voordat we de tour beginnen, leidt Kourbaj ons even terug naar waar we de centrale hal van het museum zijn binnen gekomen. “Kijk wat er gebeurt als je hier binnenkomt. Je kijkt omhoog en om je heen. De ruimte is bijna helemaal vierkant in alle dimensies. En ik wilde die kubus doorsnijden.” Inderdaad strekken de installaties van zijn tentoonstelling zich diagonaal tot in de rechterhoek van de hal voor ons uit. Naast de kunstacademie studeerde Kourbaj ook architectuur en theaterontwerp. De ruimtelijkheid van die disciplines zien we terug in het Tropenmuseum.

Het eerste object dat Kourbaj wil laten zien tijdens de tour, zijn twee houten openslaande deuren. De deurpost hangt in de lucht boven een vitrine met de linkerdeur er nog in. De rechter ligt ervoor, schijnbaar uit zijn scharnieren gevallen. Licht schijnt door de deuropening op de grond. Kourbaj gaat in het licht staan en wijst naar zijn schaduw.

Verder lezen? Bestel het nummer in onze webshop.

Judith Naeff

Judith Naeff is docent Culturen van het Midden-Oosten aan Universiteit Leiden en schrijft regelmatig voor ZemZem. Sinds november 2022 is ze medehoofdredacteur van ZemZem (ZemZem 2024/1).

More Posts

Door Judith Naeff

Judith Naeff is docent Culturen van het Midden-Oosten aan Universiteit Leiden en schrijft regelmatig voor ZemZem. Sinds november 2022 is ze medehoofdredacteur van ZemZem (ZemZem 2024/1).

Wat leuk dat u geïnteresseerd bent in ZemZem!

Vaste lezer worden? U kunt in onze webshop een jaarabonnement afsluiten (22,50 per jaar). Ook kunt u hier losse nummers bestellen.