De ZemZem-selectie voor Movies that Matter 2022

Gepubliceerd op Gecategoriseerd als Kunst & Cultuur

Er valt voor ZemZemlezers weer veel moois te bekijken tijdens het Movies that Matter festival in Den Haag. Movies that Matter richt zich op films, veelal documentaire, maar ook fictie, die de ogen openen voor mensenrechten over de hele wereld. Dit jaar is het festival weer grotendeels op locatie van 8-16 april. Het hart van het festival ligt verspreid over verschillende locaties in Den Haag. Maar er zijn ook vertoningen in andere steden en online. Check hier het volledige programma

Als je hem bij IDFA gemist hebt, is dit je kans om Abdallah Al-Khatibs Little Palestine, Diary of a Siege te gaan zien over het dagelijks leven in het Palestijnse vluchtelingenkamp Yarmouk in Syrië, tijdens een belegering door het Assad-regime.  

Filmmaker Samaher Alqadi combineert in As I Want een rechtstreeks verslag van de Egyptische vrouwenprotesten van 2013, met persoonlijke reflecties op haar rol als vrouw, moeder en dochter.  

Beirut Dreams in Color (Michael Collins) vertelt de verhalen van Masrou’ Leila, een Libanese rockband met een uitgesproken gay zanger, en Sarah Hegazy, een Egyptische activiste. Beide partijen zijn in aanraking gekomen met onderdrukking door hun seksuele geaardheid en overtuigingen. 

Rahim zit in de gevangenis voor een schuld die hij niet kon voldoen. Tijdens een verlof denkt hij kans te zien zijn schuldeiser te betalen. Maar alles loopt anders. A Hero is een ingenieus verhaal van Iraanse meester Asghar Farhadi. 

Hogir Hirori maakte met Sabaya documentairethriller over een groep vrijwilligers die Yezidi-vrouwen en -meisjes redden uit IS-gevangenschap. Met de hulp van geïnfiltreerde vrouwen voeren Mahmoud en Ziyad gevaarlijke reddingsmissies uit. 

Huda’s Salon, Hany Abu-Assad (2021, 91′)

Van de Nederlandse regisseur Hany Abu-Assad wordt Huda’s Salon vertoond. De Palestijnse Reem heeft een afspraak staan bij Huda’s salon. Wat een doodgewoon bezoek aan de kapper had moeten zijn, verandert in het meest bepalende moment van haar leven. Op 15 en 16 april is er een nagesprek met de regisseur.

All-In van Volkan Üce, biedt een kijkje achter de schermen van de toeristenindustrie in Turkije. Ontroerend portret van het leven en de dromen van twee medewerkers van een gigantisch resort. Op 15 april is er een meet the maker.

All-in, Volkan Üce (2021, 80′)

Er zijn twee films uit Israël. Ahed’s Knee (Nadav Lapid): In een Israëlisch woestijnstadje, ontmoet regisseur Y. een medewerkster van het ministerie van Cultuur die wil dat hij een lijst met door de staat goedgekeurde onderwerpen ondertekent. Verbijsterend, compromisloos en urgent drama over artistieke vrijheid in het huidige Israël. The Therapy (Zvi Landsman) gaat over ‘conversietherapie’ in Israël. Lev is een orthodoxe jood en vastberaden zijn homoseksuele gevoelens te overwinnen. 

Take on Afghanistan In de nasleep van de staatsgreep van de Taliban vorige zomer, vertoont MtM dit jaar een speciale selectie urgente films uit en over Afghanistan. De regisseurs van de films van dit thema zijn als hoofdgasten aanwezig. 

The Forbidden Reel, Ariel Nasr (2019, 119′)
Onderdeel van Take on Afghanistan

In Kabul, City in the Wind van Aboozar Amini vormen twee broertjes en een buschauffeur het middelpunt van een hartverscheurend portret van het dagelijkse leven in Kabul. 

The Forbidden Reel van Ariel Nasr verhaalt de dappere pogingen van een klein groepje mensen om het Afghaanse filmarchief uit de fundamentalistische handen van de Taliban te houden. 

A Thousand Girls Like Me (Sahra Mani) vertelt het aangrijpende verhaal van de moedige Khatera Golzad, die slachtoffer is van seksueel misbruik door haar vader. Ze vertelt haar verhaal op nationale televisie, op zoek naar gerechtigheid voor zichzelf en alle andere vrouwen zoals zij. 

A Journey Into Zero Space (Dawood Hilmandi) toont fragmenten uit het leven in Afghanistan en het verlangen om het land te verlaten. 

Verschillende films gaan over ervaringen van migranten. 

In Ik ben een bastaard (Ahmet Polat) reist schrijver en acteur Rashif El Kaoui, kind van een Vlaamse moeder en een alcoholistische Marokkaanse vader die er niet voor hem was, naar Marokko op zoek naar zijn wortels. Wouter Vogel schetst met OMARI; geen gezeik een portret van vlogger en zangeres Selma Omari uit Crooswijk. 

Een Europese première voor de animatiefilm Home of the Heart van Sarah Saidan. Omid, een Iraanse migrant in Frankrijk, heeft constant te maken met micro-agressies. Wanneer hij een steekpartij overleeft, komt hij erachter dat hij helemaal geen hart heeft. Heeft hij dit achtergelaten in Iran? 

De korte film Kubra (Mélanie Trugeon) gaat over de artiest Kubra die van Afghanistan naar Parijs vluchtte omdat haar artistieke uitingen als schandelijk en provocerend werden gezien. 

Dania Bdeirs korte film Warsha volgt een dag in het leven van Mohammad, een Syrische migrant die als kraanmachinist werkt in Beiroet, Libanon. Alleen op de hijskraan kan hij even alleen zijn. 

Ook de afsluiter van MtM 2022 is een aanrader voor Zemzemlezers! In de dramafilm Costa Brava, Lebanon (Mounia Akl) wordt het utopische leven van de vrijgevochten familie Badir in de Libanese bergen verstoord wanneer naast hun huis een vuilstortplaats komt. Dit zorgt voor spanningen binnen het gezin: moeten ze vechten, aanklagen, saboteren, of terugverhuizen naar Beirut? 

Judith Naeff

Judith Naeff is docent Culturen van het Midden-Oosten aan Universiteit Leiden en schrijft regelmatig voor ZemZem. Sinds november 2022 is ze medehoofdredacteur van ZemZem (ZemZem 2024/1).

More Posts

Door Judith Naeff

Judith Naeff is docent Culturen van het Midden-Oosten aan Universiteit Leiden en schrijft regelmatig voor ZemZem. Sinds november 2022 is ze medehoofdredacteur van ZemZem (ZemZem 2024/1).

Wat leuk dat u geïnteresseerd bent in ZemZem!

Vaste lezer worden? U kunt in onze webshop een jaarabonnement afsluiten (22,50 per jaar). Ook kunt u hier losse nummers bestellen.