Op bezoek in een kaartenhuis

Gepubliceerd op Gecategoriseerd als Politiek & Samenleving

Met het vertrek van de Amerikaanse soldaten uit Irak is ook Washingtons invloed zo goed als verdwenen. De regering-Obama die in eerste instantie tegen de hele onderneming was, maar vervolgens tevergeefs probeerde de aanwezigheid van de troepen in Irak te verlengen, beweert nog steeds een belangrijke rol te spelen in de huidige ontwikkelingen in Irak. De realiteit is anders: ze is eerder een verbijsterde toeschouwer die hoopt dat alles niet plotseling instort.

Gepubliceerd in 2013/1 Irak tien jaar later.

Irak staat niet langer in het middelpunt van de belangstelling. Nu de situatie de afgelopen vijf jaar min of meer stabiel is trekken andere, dringendere crises de aandacht van het publiek. De ernstigste van deze crises, de burgeroorlog in Syrië, voltrekt zich echter aan de Iraakse grens. Wie naar Iraakse leiders luistert, bekruipt makkelijk een toenemend gevoel van paniek: net als Syrië is Irak een mozaïek van verschillende etnische en confessionele groepen. Als het land verscheurd raakt stort de volledige samenleving in met wellicht gevolgen tot over de landsgrenzen. Velen vrezen dat het slechts een kwestie van tijd is voordat de gevechten in Syrië het conflict in Irak weer doen oplaaien, waarmee de bedrieglijke rust die er sinds de terugtrekking van de Amerikaanse troepen in december 2011 heerst tot een einde komt. Zelfs wie de Amerikaanse bezetting van Irak onverhoopt gemist heeft, wordt er direct mee geconfronteerd bij een bezoek aan Bagdad.

Verder lezen? Bestel het nummer Irak 10 jaar later in onze webshop.

Wat leuk dat u geïnteresseerd bent in ZemZem!

Vaste lezer worden? U kunt in onze webshop een jaarabonnement afsluiten (22,50 per jaar). Ook kunt u hier losse nummers bestellen.