Elk hoofd zijn eigen hoofdpijn

Gepubliceerd op Gecategoriseerd als Literatuur

Gepubliceerd in 2012/3 Syrië na Assad

Ze noemt het haar verslag, haar analyse, haar hoop en vrees, haar droom, haar mozaïek van een revolutie die ons allen raakt. In de zomer van 2011 reisde de Egyptisch-Nederlandse politicologe en schrijfster Monique Samuel drie maanden door Egypte, Jordanië, Libanon, Israël en de Westelijke Jordaanoever. Het resultaat is een kloek werk van 500 pagina’s.

De revolutie in Egypte heeft van Samuel een nationale bekendheid gemaakt, vooral door haar optredens bij Pauw & Witteman. Op de dag dat de Egyptische president Mubarak aftrad stond ze in dit programma te buikdansen op de tafel. Dat was in februari 2011. Intense vreugde. Wat is daar nog van over? ‘Wie alleen naar de politieke realiteit kijkt, ziet inderdaad weinig reden tot optimisme,’ stelt Samuel. De meeste familieleden van Samuel in Egypte willen emigreren. In het voorwoord van Mozaïek van de revolutie schrijft publiciste Petra Stienen dat Samuel zich verbonden voelt met de nieuwe generatie in de Arabische wereld. Die verbondenheid spat van de pagina’s.

Verder lezen? Bestel het nummer in onze webshop.

Wat leuk dat u geïnteresseerd bent in ZemZem!

Vaste lezer worden? U kunt in onze webshop een jaarabonnement afsluiten (22,50 per jaar). Ook kunt u hier losse nummers bestellen.