Sport! Online

Gepubliceerd op Gecategoriseerd als Religie & Zingeving

Het Midden-Oosten en Noord-Afrika in beweging

Hoofdredactioneel

Postzegels rond het thema van de Olympische Spelen sieren het omslag vandit nummer, met prentjes van voetbal, kunstschaatsen, hardlopen, skiën, turnen, wielrennen en nog veel meer. De zegels hebben betrekking op de Zomer- en Winterspelen in Mexico, Japan en Duitsland. Ze zijn echter niet afkomstig uit de landen waar de Spelen werden gehouden; ze komen uit de Emiraten (Ajman en Sharjah), Egypte, Afghanistan, Somalië en Armenië.

Door te kijken naar sport valt er veel te leren over de regio. Sport vormt een krachtenveld waarop maatschappelijke kwesties zoals moderniteit, identiteit, religie, en vrouwenemancipatie worden uitgespeeld. Dat wordt bijvoorbeeld duidelijk uit de motivatie van Qatar om als gastland voor het WK voetbal op te treden, en door het Iraanse verbod op vrouwenvoetbal. Daarnaast biedt sport een nuttig uitgangspunt om naar internationale (machts)verhoudingen te kijken. Zo biedt de populariteit van sporten als voetbal en wielrennen in de Arabische wereld nieuwe inzichten in het kolonialisme. Genoeg redenen dus voor ZemZem om een nummer te wijden aan dit thema.

Wat leuk dat u geïnteresseerd bent in ZemZem!

Vaste lezer worden? U kunt in onze webshop een jaarabonnement afsluiten (22,50 per jaar). Ook kunt u hier losse nummers bestellen.