Architectuur als charmeoffensief. De grootse plannen van Libië

Gepubliceerd op Gecategoriseerd als Politiek & Samenleving

Opinie

Iedereen kent de beelden van de spectaculaire architectuur in Dubai en Qatar. Minder bekend zijn de grootschalige projecten voor Libië. Precies een jaar geleden lanceerde het Londense architectenbureau Foster + Partners in Cyrene het Green Mountain Project (GMP), het grootste ecologische toeristenparadijs ter wereld. En daar blijft het niet bij. 

Gepubliceerd in 2008/2 Populaire cultuur

Het is de droom van iedere architect: 5500 km2 ongerepte grond met groene heuvels, spierwitte stranden, in de regio de ruïnes van de mooiste Griekse stad, en een adembenemend uitzicht over zee. Tel daar bij op een onbeperkt (olie) budget, een opdrachtgever met grenzeloze ambities en alles in het kader van duurzaam bouwen. Het Londense architectenbureau Foster + Partners zei dan ook geen ‘nee’, toen het juli vorig jaar de vraag kreeg om het grootste ecologische toeristenparadijs ter wereld te ontwerpen voor Cyrene aan de Libische kust. 

Foto: Sayf al-Islam met de geselecteerde buitenlandse journalisten. 

In allerijl zette het bureau de grote lijnen van het plan op papier. De inhoud klonk westerse landen als muziek in de oren: duurzame energie, CO2-neutraal, bescherming van landschap en cultuurgoed, lokale materialen en economische vooruitgang voor de bewoners van de regio. Twee maanden later was de presentatie voor tweehonderd zorgvuldig geselecteerde buitenlandse journalisten. Ze waren speciaal daarvoor 24 uur in Cyrene ingevlogen, zonder visum maar met het verbod het terrein te verlaten. Terwijl op de achtergrond de Middellandse Zee schitterde, las Sayf al-Islam, de tweede zoon van de Libische leider Khaddafi, de Cyrene-verklaring voor, een gewichtig klinkend document vol idealen. Al-Islam studeerde een aantal jaren architectuur aan de Faateh Universiteit in Tripoli, voor hij definitief omzwaaide naar de London School of Economics

Verder lezen? Dit nummer is helaas uitverkocht, maar u kan het nummer binnenkort digitaal aankopen via de webshop.

Anna Bukhari

Anna Bukhari studeerde Arabisch in Leiden en is redacteur bij ZemZem (ZemZem 2008/2).

More Posts

Door Anna Bukhari

Anna Bukhari studeerde Arabisch in Leiden en is redacteur bij ZemZem (ZemZem 2008/2).

Wat leuk dat u geïnteresseerd bent in ZemZem!

Vaste lezer worden? U kunt in onze webshop een jaarabonnement afsluiten (22,50 per jaar). Ook kunt u hier losse nummers bestellen.