Relatie met een stichting

Gepubliceerd op Gecategoriseerd als Religie & Zingeving

Column

Gepubliceerd in nummer: 2007/2 Liefde & seksualiteit

In de hammam was het heel warm. Vijf allochtone mannen zaten te kletsen over Nederlandse vrouwen.

‘Hoe gaat het met je, Hamid?’

‘Ik ben in de zevende hemel. Ik ben blij … Blij … De blijste man in deze hammam.’ Hamid had zes maanden geleden zijn Nederlandse vrouw in zijn arme land ontmoet en ze had hem hier naar toe gebracht.

‘Wat ben je nog enthousiast. Bezig met de honing van de Nederlandse vrouw. Ach!,’ schreeuwde Jasser, terwijl hij koud water over zijn hoofd gooide. ‘Brrrrrrr. De eerste maanden nadat ik een Nederlandse vrouw had ontmoet, was ik ook in de zevende hemel. Kaarsjes, wijn, brrrr- rrr … .’ Zijn ogen nog dicht, terwijl hij weer een plens koud water over zijn hoofd gooide: ‘Maar na zes maanden werd ik op een zaterdagochtend wakker, deed zoals altijd boodschappen en kookte. Om zeven uur trok de Nederlandse vrouw haar jas aan, terwijl ik had gepland iets met haar te doen. “Sorry, schatje,” zei ze. “Ik heb een afspraakje.” “Kan dat niet later?” “Nee, ik heb het al acht maanden geleden afgesproken.” Om half drie ’s nachts kwam ze dronken terug en begon een half uurtje over te geven.’

‘Niet overdrijven, Jasser,’ riep Mehdi.

‘Ik zweer het op de eer van mijn moeder en mijn oma. Ze ging op de bank liggen. Ik stond met een glas water voor haar, toen ze haar ogen opende. “Wie ben jij en wat doe jij in mijn huis?”‘ Behalve Hamid moest iedereen hard lachen.

‘Was je in haar huis of het jouwe?’ vroeg een van de mannen. ‘In mijn huis? Ik had toen nog geen tent. Zachtjes ging ik naar bed, bang dat ze mij eruit zou gooien of de politie zou bellen. En het was december, jongens, de maand die het bloed in je aderen laat

Twee maanden later werd ik naast haar ~kker en zag dat ze een snor had, groter dan die van kameraad Stalin~n een meter okselhaar. Ik wreef in mijn ogen en dacht dat ik gek geworden was. Brrrr.’ Hij gooide nog eens koud water over zijn hoofd.

‘En daarna?’

‘Vluchten, natuurlijk! Na de eerste zes maanden lukte het niet om met haar te vrijen. Ze had nooit tijd. Toen ik haar vroeg of ze tijd kon maken, keek ze in haar agenda. “Dit jaar lukt het niet, maar volgend jaar 22 februari heb ik nog een gaatje. Is dat goed?” Ach, ze was geen vrouw. Ze was een stichting. Overal bankpapieren, sollicitatiebrieven, contracten, formulieren. Ik had een relatie met een stichting.’

De mannen keken naar Jasser. ‘Vier maanden later ontmoette ik mijn ideale vrouw. De vrouw die mij vrolijk maakte en die mij mijn hele leven vrolijk zal maken.’ De mannen stopten met water over hun lichamen te gooien en luisterden nieuwsgierig naar wat voor soort vrouw Jasser gevonden had. ‘Ze is half Nederlands, half Surinaams. Mooier dan de mooiste vrouw, dan de mooiste machine. Na acht uur ’s avonds valt haar Nederlandse helft van moeheid, zorg en zeuren neer en wordt haar Surinaamse helft wakker. Donker en warm. Zij verandert winter in zomer, zomer in sauna. Om zeven uur ’s ochtends staat de Nederlandse helft na de wekker chagrijnig op om te werken. Twee uurtjes later wordt haar Surinaamse helft wakker, sluipt naar de keuken en maakt voor mij ontbijt op bed. Echt, met die twee helften heb ik niets anders nodig. Als ik een probleem heb met de gemeente, met de vreemdelingenpolitie of de verzekering stuur ik de Nederlandse helft, maar uit eten, op vakantie gaan of een filmpje kijken doe ik met de Surinaamse helft.’ Samir lachte en zijn dikke buik schudde.

‘Jasser, met die Surinaamse helft heb je de hemel nog niet gezien.’

‘Hoezo?’

‘Mijn vrouw is kwart Nederlander, kwart Chinees, kwart Spaans en kwart Italiaans. De kwart Nederlander weet niet wat een slaapkamer betekent. Ze slaapt op de bank met de afstandsbediening in haar ene hand en chips in de andere, of ze chat achter de computer, zeurt overwerk of loopt met de hond.’

‘Heb je een hond?’ vroeg Hamid.

‘Jazeker, als ik soms alleen wil zijn met de kwart Chinees, kwart Spaans en kwart Italiaans vraag ik de kwart Nederlander een stukje te lopen met de hond.’ Hij smeet warm water op zijn hoofd. ‘Jongens, de hemel is als je naar de slaapkamer gaat, waar de kwart Chinees je masseert, de kwart Spaans danst en de kwart Italiaanse zich uitkleedt. Elke avond rood feest.’

‘En wat doet de Nederlandse kwart dan?’ vroeg Hamid.

‘Beneden belastingformulieren invullen.’

Al Galidi

Al Galidi is schrijver, dichter en columnist van ZemZem (2007/2).

More Posts

Door Al Galidi

Al Galidi is schrijver, dichter en columnist van ZemZem (2007/2).

Wat leuk dat u geïnteresseerd bent in ZemZem!

Vaste lezer worden? U kunt in onze webshop een jaarabonnement afsluiten (22,50 per jaar). Ook kunt u hier losse nummers bestellen.