Rumi: van theoloog tot mystieke dichter.

Gepubliceerd op Gecategoriseerd als Religie & Zingeving

De boodschap van liefde in Rumi’s werk en de herkenbare situaties en personages maken hem tot op de dag van vandaag ongekend populair. Het aantal gedichten en andere geschriften dat hij gedurende zijn woelige leven produceerde is onvoorstelbaar. In deze korte biografie beschrijft Asghar Seyed-Gohrab Rumi’s levensloop, zijn omzwervingen en zijn metgezellen.

Gepubliceerd in: 2023/2 Rumi

Rumi heeft vandaag de dag een bijzondere plaats in het Westen. Hij is een van de bestverkochte auteurs in Amerika. Popdiva’s als Madonna laten zich inspireren door Rumi: haar album ‘A Gift of Love’ is gebaseerd op Rumi’s gedichten. Ook andere musici nemen Rumi als inspiratiebron en er is zelfs een enorme handel ontstaan in kalenders, sleutelhangers, kledingstukken en andere producten met gekalligrafeerde gedichten van Rumi. Maar wie was Rumi eigenlijk?

Een leven vol omzwervingen

Jalal al-Din Rumi werd geboren op 30 september 1207 in Vachsj in het huidige Tadzjikistan en stierf op 17 december 1273 in Konya, in het huidige Turkije. Hij is bekend onder zijn bijnaam Mowlana (of Mowlavi), wat ‘onze meester’ betekent. De naam Rumi betekent ‘afkomstig uit Rum’, de Perzische aanduiding voor het gebied ten westen van Perzië, het Byzantijnse en Griekse cultuurgebied.

De familie van Rumi kwam oorspronkelijk uit de stad Balkh in het huidige Afghanistan, maar in 1212 emigreerde het gezin met de vijfjarige Rumi naar Samarkand, in het huidige Oezbekistan. Rumi’s vader Baha al-Din was een prediker en godsdienstgeleerde, en de reden waarom de familie Balkh verliet was een onenigheid tussen Baha al-Din en de filosoof Fakhr al-Din al-Razi (gestorven circa 1209). De familie reisde jarenlang van de ene stad naar de andere.

Verder lezen? Bestel het nummer in onze webshop.

Afb. 1. Standbeeld van Jalal al-Din Rumi op de Tingirtepe-heuvel in İzmir, Turkije. Foto: İncelemeelemani, via Wikimedia Commons

Asghar Seyed-Gohrab

Asghar Seyed-Gohrab is voorzitter van de sectie Perzische taal- en cultuur van de Universiteit Leiden. Hij is lid van de jonge Akademie van de Koninklijke Nederlanse Akademie van Wetenschappen (KNAW) (ZemZem 2008/3).

More Posts

Door Asghar Seyed-Gohrab

Asghar Seyed-Gohrab is voorzitter van de sectie Perzische taal- en cultuur van de Universiteit Leiden. Hij is lid van de jonge Akademie van de Koninklijke Nederlanse Akademie van Wetenschappen (KNAW) (ZemZem 2008/3).

Wat leuk dat u geïnteresseerd bent in ZemZem!

Vaste lezer worden? U kunt in onze webshop een jaarabonnement afsluiten (22,50 per jaar). Ook kunt u hier losse nummers bestellen.