Openhartoperatie. De werking van de goddelijke liefde in de Masnavi van Jalal al-Din Rumi

Gepubliceerd op Gecategoriseerd als Geschiedenis, Kunst & Cultuur, Literatuur, Religie & Zingeving

De begrippen hart en liefde komen veelvuldig voor in Rumi’s poëzie. Volgens Rumi helpt de liefde bij het vinden van de Spirituele Geliefde en uiteindelijk van zichzelf. In de ze zoektocht naar de essentie van het zelf speelt het hart een essentiële rol. Williams gebruikt hiervoor de krachtige metafoor van een openhartoperatie.

Alhoewel de titel anders suggereert, gaat deze beschouwing niet over de medische cardiologie: de verwijzing naar de openhartoperatie is een metafoor. Ik vergelijk Rumi’s Masnavi met een hart-longmachine die de lichaamsfuncties van de ademhaling en de bloedsomloop overneemt terwijl de Goddelijke Dokter een individu opereert. Deze dokter probeert niet alleen het fysieke hart te genezen, maar hoopt met toepassing van de tekst, ook het spirituele hart te herstellen. Maar wat voor werking heeft de Masnavi op Rumi’s lezers? Wat wil Rumi dat zij ervaren? In dit stuk betoog ik dat de Masnavi het begrip van het lezerspubliek de oppervlakte kan doen ontstijgen, op zoek naar een diepere waarheid.  

Hofscène met een dokter die de polsslag van een vrouw voelt. Inkt en pigment op dun papier, Bharat, periode onbekend. Walters Art Museum, W.626.117B.

Diagnose

De Masnavi, oftewel de tijdelijke hart-longmachine, is een didactisch werk van bijna 26.000 dubbelverzen, veel langer dan de Koran of het Nieuwe Testament, bestaande uit zes delen. Eeuwenlang hebben soefi’s het bestudeerd om inzicht te verkrijgen in de waarheid voorbij verstand en rede. Maar daarnaast was de Masnavi ook populair als bron van verhalen en is het vandaag de dag geliefd in islamitische landen en het Westen.

Verder lezen? Bestel het nummer nu in onze webshop.

Alan Williams

Alan Williams is emeritus hoogleraar Perzische en Iraanse Studies en Vergelijkende Godsdienstwetenschappen aan de Universiteit van Manchester.

More Posts

Door Alan Williams

Alan Williams is emeritus hoogleraar Perzische en Iraanse Studies en Vergelijkende Godsdienstwetenschappen aan de Universiteit van Manchester.

Wat leuk dat u geïnteresseerd bent in ZemZem!

Vaste lezer worden? U kunt in onze webshop een jaarabonnement afsluiten (22,50 per jaar). Ook kunt u hier losse nummers bestellen.