‘Er valt nog heel veel te vertellen’ In gesprek met Lotfi El Hamidi

Gepubliceerd op Gecategoriseerd als Politiek & Samenleving

In de schijnwerpers

In deze rubriek plaatst ZemZem inspirerende personen in de schijnwer­pers, die zich in Nederland en Vlaanderen op een toonaangevende manier bezighouden met de thematiek van het Midden­-Oosten, Noord­-Afrika, de diaspora of de islam. Voor deze eerste aflevering interviewde voormalig ZemZem­-redactielid Chaima El Morabet de journalist en plaatsvervangend chef Opinie bij NRC Lotfi El Hamidi.

Gepubliceerd in 2023/1 China

Eind 2022 publiceerde de journalist Lotfi El Hamidi zijn debuut Generatie 9/11: Migratie, diaspora en identiteit. Hierin blikt hij terug op hoe het voor hem, als Marokkaanse Nederlander met een moslimachtergrond, was om in het Nederland van na 9/11 op te groeien. El Hamidi presenteert Generatie 9/11 als een inkijkje voor buitenstaanders: hij schrijft ‘de allochtoon kent de autochtone Nederlander veel beter dan omgekeerd.’1 Zelf ervoer ik het boek echter vooral als een inkijkje in een tijd die ik niet bewust heb meegemaakt. Ik was destijds vier en heb de nasleep van de aanslagen niet echt meegekregen.

bewustzijn over waar “wij” vandaan komen

Op een stormachtige maandagochtend begeef ik me naar het NRC-gebouw op het Rokin in Amsterdam om El Hamidi te interviewen. Als ik hem met mijn interpretatie confronteer bevestigt hij dat dit boek óók geschreven is voor de jongere generatie Nederlandse moslims: ‘Ik schreef het boek vooral met mijn tienerneef in gedachten. Ik wilde een bewustzijn creëren over waar “wij” vandaan komen, over onze geschiedenis en dat sommige dingen niet vanzelfsprekend zijn, al kan dat wel zo lijken. Anders dan jij heb ik natuurlijk wel een pre-9/11 meegemaakt. Destijds voelde ik iets in de lucht hangen. Ik zag iets aankomen, maar was te jong om daar de vinger op te kunnen leggen. In mijn tijd hadden we een gebrek aan mensen die de frustratie en angst van die tijd konden verwoorden. Het is daarom van groot belang dat we onze verhalen vormgeven en delen.’


Lotfi El Hamidi op de redactie van De Groene Amsterdammer. Foto: privécollectie van El Hamidi

Verder lezen? Bestel het nummer nu in onze webshop.

Chaima El Morabet is oud-redacteur van ZemZem. Zij studeerde politicologie in Amsterdam en bevindt zich momenteel in de eindfase van de research-master Midden-Oostenstudies aan de Universiteit Leiden. Daarnaast is zij werkzaam bij het Nederlands Instituut Marokko en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Noten

  1. Lotfi El Hamidi, Generatie 9/11: Migratie, diaspora en identiteit (Amsterdam: Pluim, 2022), 10-11.
  2. El Hamidi, Generatie 9/11, 110.
  3. El Hamidi, Generatie 9/11, 57.

Wat leuk dat u geïnteresseerd bent in ZemZem!

Vaste lezer worden? U kunt in onze webshop een jaarabonnement afsluiten (22,50 per jaar). Ook kunt u hier losse nummers bestellen.