Marokkaanse kunst in Amstelveen

Gepubliceerd op Gecategoriseerd als Kunst & Cultuur

In het Cobramuseum in Amstelveen is de tentoonstelling Het Andere Verhaal te zien, met meer dan honderd stukken moderne en hedendaagse kunst uit Marokko en de Marokkaanse diaspora. Judith Naeff bezocht de tentoonstelling en reflecteert op de dilemma’s waar de samenstellers van een dergelijke tentoonstelling mee te maken krijgen.

Gepubliceerd in 2022/1 Er was eens…

Het Andere Verhaal: Kunst uit het Marokkaanse Modernisme, luidt de volledige titel van de tentoonstelling in Amstelveen. Gastcurator Abdelkader Benali, die naast bekend schrijver en columnist ook kunstverzamelaar is, legt tijdens de feestelijke opening met livestream uit dat Marokko in Nederland geassocieerd wordt met Marrakesh, Fez, couscous en tajine. ‘Met deze tentoonstelling wil ik een ander verhaal vertellen: het verhaal van de moderniteit en hoe die op andere plekken dan het Westen wortel heeft geschoten,’ aldus Benali. Maar hoe vertel je zo’n verhaal?

De tentoonstelling verweeft twee benaderingen. Het midden van de zaal is chronologisch in drie vakken verdeeld, met schilderijen uit drie periodes van de recente Marokkaanse geschiedenis: de periode direct na de onafhankelijkheid (1956), de jaren van lood onder Hassan II (1961-1999) en de periode na zijn dood, toen er weer meer mogelijk werd voor kunstenaars. Daaromheen liggen zalen die niet chronologisch, maar thematisch van aard zijn: taal, het lichaam, migratie, of die nieuwe bewegingen in de kunsten signaleren, zoals de opkomst van kunstfotografie of de ‘school van het noorden’ over de beweging rond de kunstacademie van Tétouan.

Het niet-westerse

modernisme is de

afgelopen decennia

enorm populair

geworden

De groep (Le groupe no. 1) door Nabil El Makhloufi (2008). 190 x 220 cm, olieverf en acryl op doek. Foto: Judith Naeff.

Verder lezen? Bestel het nummer in onze webshop.

Judith Naeff

Judith Naeff is docent Culturen van het Midden-Oosten aan Universiteit Leiden en schrijft regelmatig voor ZemZem. Sinds november 2022 is ze medehoofdredacteur van ZemZem (ZemZem 2024/1).

More Posts

Door Judith Naeff

Judith Naeff is docent Culturen van het Midden-Oosten aan Universiteit Leiden en schrijft regelmatig voor ZemZem. Sinds november 2022 is ze medehoofdredacteur van ZemZem (ZemZem 2024/1).

Wat leuk dat u geïnteresseerd bent in ZemZem!

Vaste lezer worden? U kunt in onze webshop een jaarabonnement afsluiten (22,50 per jaar). Ook kunt u hier losse nummers bestellen.