Watermeloenen in de Marokkaanse woestijn

Gepubliceerd op Gecategoriseerd als Politiek & Samenleving

In de Draavallei in Zuidoost-Marokko spelen jonge lokale boeren een cruciale rol in de recente landbouwontwikkelingen. Ze zien nieuwe kansen in de watermeloenenproductie. Grondwater is hiervoor essentieel. Door klimaatverandering, droogte, waterverzilting, en menselijke invloeden neemt de druk op de bestaande watervoorraden echter toe. Dit brengt het unieke landschap in de vallei, met zijn palmbomen, fruitbomen, groente, tarwe en alfalfa, en de boerenfamilies, in gevaar. Hoe kijken jonge watermeloenboeren naar dit probleem? Hoe beïnvloedt dit hun toekomst? En hoe gaan ze ermee om?

Gepubliceerd in 2021/1 Klimaatverandering

De Draavallei wordt gekenmerkt door een aaneenschakeling van zes oases over een afstand van circa 200 kilometer, die zorgen voor een weelderige groene begroeiing van palm- en fruitbomen in een verder woestijnachtige omgeving. In de oase is de (geïrrigeerde) zelfvoorzienende land-bouw essentieel voor het levensonderhoud van kleinschalige boerenfamilies. De belangrijkste waterbron voor de oases is de Draarivier, die vanuit het Atlasgebergte zuidwaarts richting de woestijn stroomt. Sinds1972 wordt het rivierwater gereguleerd door de Eddahbi Mansourdam die naast de stad Ouarzazate is gebouwd. Door verstedelijking en klimaatverandering neemt de druk op het water in de dam toe en voldoet het niet aan de waterbehoefte van de boeren.

Verder lezen? Bestel het nummer in onze webshop.

Wat leuk dat u geïnteresseerd bent in ZemZem!

Vaste lezer worden? U kunt in onze webshop een jaarabonnement afsluiten (22,50 per jaar). Ook kunt u hier losse nummers bestellen.