Het Omaanse Water and Humanity project

Gepubliceerd op Gecategoriseerd als Politiek & Samenleving

Door de watertekorten in het Midden-Oosten zijn collectieve en coöperatieve systemen van oudsher noodzakelijk. Gezien de oprukkende woestijnen en de versnelde klimaatverandering lijkt die noodzaak vandaag de dag groter dan ooit. ZemZem sprak hierover met Thomas Andersson en Wafa al-Maamari van het Omaanse project Water and Humanity.

Gepubliceerd in 2021/1 Klimaatverandering

‘Water kan conflict veroorzaken, maar het kan ook een verenigende factorzijn,’ vertelt Andersson, directeur van de Organisation for Quality and Innovation Strategies (Qualies), het bedrijf achter het project Water and Humanity. ‘Antieke beschavingen waren al zeer bekwaam in hun waterbeheer,’ zo legt hij uit. Ondergrondse aquaducten (veelal qanat of falaj genoemd) worden sinds duizenden jaren ingezet in Noord-Afrika en het Midden-Oosten. Andersson: ‘In vergelijking met andere landen maakt Oman het vaakst gebruik van nog werkende traditionele watersystemen.’ Vandaag de dag dienen deze als inspiratie voor Omans inclusieve rol in de regionale waterdiplomatie en voor de activiteiten van Water and Humanity.

Verder lezen? Bestel het nummer in onze webshop.

Wat leuk dat u geïnteresseerd bent in ZemZem!

Vaste lezer worden? U kunt in onze webshop een jaarabonnement afsluiten (22,50 per jaar). Ook kunt u hier losse nummers bestellen.