Van padvinder tot revolutionair: Ervaringen van Younes Nagem tijdens de Libische revolutie

Gepubliceerd op Gecategoriseerd als Politiek & Samenleving

Younes Nagem (29) nam deel aan de demonstraties tijdens de Libische revolutie. De destijds twintigjarige Younes was student telecommunicatie-techniek aan de Universiteit Benghazi toen de opstanden in februari 2011 uitbraken. Hij realiseerde zich dat hij zijn organisatorische ervaring als padvinder kon inzetten tijdens de demonstraties. Tien jaar na de revolutie zet Younes zich intensief in voor democratie en gelijke rechten. Momenteel is hij voorzitter van BYTE (Benghazi Youth for Technology & Entrepreneurship) dat zich richt op de betrokkenheid van burgers in lokale gemeenschappen door het gebruik van technologie en ondernemerschap. Ook is hij medeoprichter van de Bokra Youth Organization die zich inzet om jongeren kansen te geven waarbij zij actief meedoen in politieke en sociale processen.

Gepubliceerd in 2020/2 Tien jaar na de Arabische lente

‘Toen de opstanden in Tunesië en Egypte uitbraken, had ik nooit verwacht dat dit ook in Libië zou gebeuren. Gaddafi leidde al langer dan veertig jaar het land. Maar de bevolking was klaar met de situatie in het land: de slechte gezondheidszorg, de slechte infrastructuur en in het algemeen het slechte systeem. Demonstreren tegen Gaddafi was als een droom voor ons.’

Younes Nagem. Foto met dank aan de auteur, illustratie: Arjan Reinders

Verder lezen? Bestel het nummer in onze webshop.

Wat leuk dat u geïnteresseerd bent in ZemZem!

Vaste lezer worden? U kunt in onze webshop een jaarabonnement afsluiten (22,50 per jaar). Ook kunt u hier losse nummers bestellen.