Land van de wolf

Gepubliceerd op Gecategoriseerd als Geschiedenis, Kunst & Cultuur, Politiek & Samenleving

Ze noemt het zelf een ‘getuigenis van een insider, ter illustratie van de mentaliteit binnen het Israëlische leger’: het verhaal van Galit Saporta, medeoprichter en directeur van gate48, en voorzitter van de Palestijnse Kinderrechten Coalitie.

Gepubliceerd in 2017/1+2 De erfenis van 1917 & 1967

Mijn feministische en linkse geest heb ik te danken aan het Israëlische leger. Zes maanden op een kantoor van een gevechtseenheid hebben meer invloed gehad op mijn wereldbeschouwing dan welke pedagogische instelling ook, zowel ervoor als erna. Mijn persoonlijke wraak op dat seksistische, machtsbeluste apparaat nam ik ruim tien jaar geleden, toen ik de eerste tentoonstelling van Breaking the Silence [1] naar Amsterdam bracht [2]. Deze organisatie bestond toen nog maar kort en had pas besloten haar verhaal ook buiten Israël te gaan vertellen. De tentoonstelling was zeer succesvol, trok dagelijks honderden bezoekers en werd praktisch in alle media besproken. De militairen die over hun eigen misdaden vertelden, werden door het Nederlandse publiek niet misprezen, integendeel, er werd aandachtig geluisterd naar hun verhalen over wat ze als dienstplichtigen in het Palestijnse Hebron hadden aangericht en ze werden juist geprezen en omarmd omdat ze de moed hadden hun verhaal te vertellen. Hoe ironisch: terwijl de getuigenissen van de Palestijnen zelf over wat er in de bezette gebieden gaande was jarenlang genegeerd werden, kregen de verhalen van de boosdoeners nu alle aandacht. Mijn wraak bleek minder zoet dan ik gehoopt had.

Omdat ik gevraagd ben over vijftig jaar bezetting, ofwel vijftig jaar van onderdrukking van een ander volk, vanuit een persoonlijk perspectief te vertellen, wil ik beginnen met mijn persoonlijke ervaringen in het Israëlische leger. Mijn verhaal is bedoeld als een getuigenis van een insider, ter illustratie van de mentaliteit binnen het Israëlische leger.

Verder lezen? Bestel het nummer in onze webshop.

[1] http://www.breakingthesilence.org.il – organisatie van Israëlische militairen die over hun ervaringen tijdens hun diensttijd in bezet gebeid vertellen.

[2] Deze tentoonstelling initieerde en organiseerde ik voor Een Ander Joods Geluid.

Wat leuk dat u geïnteresseerd bent in ZemZem!

Vaste lezer worden? U kunt in onze webshop een jaarabonnement afsluiten (22,50 per jaar). Ook kunt u hier losse nummers bestellen.