Blik op het Arabische Oosten. De Egyptisch-Joodse krant al-Shams over nazisme en antisemitisme

Gepubliceerd op Gecategoriseerd als Geschiedenis, Religie & Zingeving

Aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog werd er in de Egyptisch-Joodse, Arabischtalige krant al-Shams veelvuldig geschreven over het nazisme. De krant was onderdeel van een breder Egyptisch en Arabisch publiek debat waarin felle kritiek werd geuit op het fascisme en het nazisme in Europa. De artikelen in al-Shams uit deze periode bieden bovenal een opmerkelijk inzicht in intellectuele en culturele debatten over identiteit en integratie onder Joden in de Arabische wereld.

Gepubliceerd in 2016/1 Joden in de Arabische wereld.

De auteurs van al-Shams spiegelden de opkomst van het nazisme en de toenemende Jodenvervolging in Europa aan hun idealistische visie op de positie van Joden in het Arabische Oosten. De Arabische taal en cultuur vormden volgens hen een verbindende factor tussen joden, moslims en christenen in Egypte en het Midden-Oosten en een belangrijke sleutel tot modernisering en integratie. Met deze visie formuleerden de schrijvers ook een reactie op de opkomst van radicale nationalistische bewegingen die de loyaliteit van Joden aan Egypte in twijfel trokken.

Aan de drukke Muskistraat, die het historische centrum van Caïro doorkruist, was tussen 1934 en 1948 de redactie van al-Shams (De zon) gevestigd, een van de laatste Arabischtalige Joodse kranten in Egypte. Onder leiding van de onderwijzer en vertaler Saad Yaqub Malki stelde een groep Joodse schrijvers wekelijks een krant samen die in de eerste plaats bedoeld was voor de Joodse gemeenschap in Egypte, maar waarmee zij ook een breder, transregionaal lezerspubliek te bereiken.[1] Kort daarvoor hadden enkelen van hen een jeugdclub opgericht voor Joodse jongeren in Caïro, waar activiteiten en lezingen in het Arabisch werden georganiseerd en waarover wekelijks verslag werd gedaan in de krant.

In al-Shams kon de Joodse stedelijke middenklasse lezen over actuele ontwikkelingen binnen de Joodse gemeenschappen in Egypte, het internationale Joodse leven en de zionistische beweging.

Verder lezen? Dit nummer is helaas uitverkocht, maar u kan het nummer binnenkort digitaal aankopen via de webshop.

Muskistraat, Caïro

[1] Al-Shams, 14 september 1934.

Wat leuk dat u geïnteresseerd bent in ZemZem!

Vaste lezer worden? U kunt in onze webshop een jaarabonnement afsluiten (22,50 per jaar). Ook kunt u hier losse nummers bestellen.