Een optimist die niet meer lacht

Gepubliceerd op Gecategoriseerd als Politiek & Samenleving

Interview

De politicoloog en journalist Mariwan Kanie is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een van de bekendste Irak-deskundigen op radio en televisie. Zijn kennis wordt geprezen en ook zijn originele analyse van de Iraakse media, die vaak gepaard gaat met milde humor. Maar hij is ook omstreden. Critici verwijten hem zijn steun aan de Amerikaanse invasie, nu drie jaar geleden. Bovendien schetst hij volgens sommigen een veel te rooskleurig beeld van de huidige situatie in Irak. 

Gepubliceerd in 2006/2 Nederland en Irak

‘Al is het een mislukt project, ik sta nog steeds achter mijn standpunt dat de Amerikaanse invasie een juiste oorlog was op basis van de verkeerde argumenten. Daarover heb ik geen enkele twijfel. Ja, de veiligheidssituatie is rampzalig en al die aanslagen zijn verschrikkelijk, maar het is nooit een keuze geweest tussen goed of kwaad. Het was kiezen tussen iets slechts en iets dat nog veel slechter was.’

‘Ik vind nog steeds dat Irak zonder Saddam Hussein beter af is en ik heb puur geredeneerd vanuit het standpunt van een Irakees. Vergeet niet dat de sanctiepolitiek tegen het regime van Saddam niet heeft gewerkt en dat het regime zich aan het bevrijden was van alle druk die erop werd uitgeoefend. Saddam was min of meer aan het terugkomen in de regionale en internationale politiek. Zijn minister van Buitenlandse Zaken ging naar Rusland en werd ook vriendelijk ontvangen in Frankrijk en op het Vaticaan. Deze comeback was voor mij, als vluchteling uit Iraaks-Koerdistan, een gruwelijk scenario.’

‘Ik wist dat de Iraakse samenleving zelf geen einde aan de dictatuur kon maken. Heel veel Irakezen hebben vlak voor de oorlog gezegd: “kom al onze olie maar halen maar bevrijd ons van Saddam. Zelfs Sharon vinden wij beter.” Zo groot was de wanhoop.’

Verder lezen? Dit nummer is helaas uitverkocht, maar u kan het nummer binnenkort digitaal aankopen via de webshop.

Foto’s: Martijn Oostra

Herman Schulte Nordholt

Herman Schulte Nordholt is journalist bij de IKON radio (ZemZem 2006/2).

More Posts

Door Herman Schulte Nordholt

Herman Schulte Nordholt is journalist bij de IKON radio (ZemZem 2006/2).

Wat leuk dat u geïnteresseerd bent in ZemZem!

Vaste lezer worden? U kunt in onze webshop een jaarabonnement afsluiten (22,50 per jaar). Ook kunt u hier losse nummers bestellen.