De stad Qom

Gepubliceerd op Gecategoriseerd als Literatuur

Steden zijn symbolen van cultuur, macht, religie, en als zodanig worden steden van oudsher geprezen of bekritiseerd. In de Perzische literatuur bestaat een genre waarin steden geprezen of beschimpt worden, en meestal heeft dit te maken met de ervaringen van een individu in die stad. Er zijn tal van voorbeelden te noemen uit zowel de klassieke als de moderne Perzische literatuur, maar een bijzonder geval is de stad Qom. Deze oude stad kent een lange pre-islamitische geschiedenis, maar werd na de Arabische veroveringen al snel een centrum voor islamitische theologie, en is vooral populair onder sjiieten vanwege de aanwezigheid van het mausoleum van Fateme al-Ma‘sume, de zus van de achtste sjiitische imam Ali ibn Musa al-Reza (gest. 818). 

Gepubliceerd in 2019/1 De stad

Nader Naderpur. Illustratie: Arjan Reinders

Als religieuze stad heeft Qom mensen zowel geïnspireerd om de stad te prijzen als om haar te verfoeien. Ayatollah Khomeini (1902-1989) schreef in zijn jonge jaren bijvoorbeeld verschillende gedichten waarin hij niet alleen Fateme al-Ma‘sume, de beschermvrouwe van de stad, verheerlijkte, maar ook het seminarie van Qom als de vaandeldrager van de islamitische wereld voor zich zag. Wellicht het bekendste gedicht over Qom is er een uit kritische, seculiere hoek, van de dichter Nader Naderpur, de belichaming van de Perzische poëzie in de diaspora.

Verder lezen? Bestel het nummer in de webshop.

Wat leuk dat u geïnteresseerd bent in ZemZem!

Vaste lezer worden? U kunt in onze webshop een jaarabonnement afsluiten (22,50 per jaar). Ook kunt u hier losse nummers bestellen.