Stand van seksuele zaken

Gepubliceerd op Gecategoriseerd als Literatuur

Recensie

Gepubliceerd in 2014/1 Klassiek-Arabische poëzie

Shereen El Feki
Seks en de citadel
Breda: de Geus
412 pag. € 22,95

Een jaar of zes of negen moet ik geweest zijn toen ik tijdens de zomervakantie in Marokko van een wat oudere vriendin seksuele voorlichting kreeg: ze tekende het mannelijk en vrouwelijk geslachtsorgaan gedetailleerd op papier, legde de functie ervan uit en hoe de voortplanting precies in elkaar steekt. Ik luisterde en keek vol fascinatie.

De Marokkaanse zomermaanden waren sowieso zinderend: gesprekken over trouwen gingen al snel over seks, en de onbevangen naaktheid zoals ik die daar meemaakte onder vrouwen, heb ik nergens anders meegemaakt. Seksualiteit en de Arabische (en islamitische) wereld, zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Arts en journalist Shereen El Feki heeft dat goed ingezien en speelt met haar boek Seks en de citadel heel slim in op de nieuwe interesse voor de Arabische wereld die een enorme vlucht nam na de opstanden van eind 2010, begin 2011. De westerse TV-kijker zag toen opeens dat er ook gewone mensen in die contreien leefden, zij het ietwat morrend, want de vastgeroeste vooroordelen moesten, voor heel even, opzij gezet worden.

El Feki beschrijft in het boek de ervaringen en gesprekken die ze had tijdens haar vijfjarig onderzoek naar de bedgeheimen van ‘de Arabier’. Eenduidig blijkt het antwoord niet: niet alleen tussen de landen onderling zijn er verschillen, maar ook tussen inwoners van een land. Zaken als opleiding, sociale klasse en onderwijs spelen hierbij een rol. Logisch uiteraard, maar die logica kun je niet genoeg benadrukken.

Seks en de citadel schetst aan de hand van talloze verhalen, anekdotes en voorbeelden het onderwerp seksualiteit in de Arabische regio. Daarbij schuwt El Feki geen onderwerp: uitgekauwde onderwerpen uit het polder-islamdebat zoals maagdelijkheidscultus en vrouwenbesnijdenis komen voorbij, de positie van homo’s en homoseksualiteit, maar ook het dubben van pikante buitenlandse dialogen in films en de praktische manieren waarop mensen maatschappelijke taboes afbreken en obstakels omzeilen, zoals de opvangtehuizen voor ongehuwde moeders in Marokko.

Verder lezen? Dit nummer is helaas uitverkocht, maar u kan het nummer binnenkort digitaal aankopen via de webshop.

Hassnae Bouazza

Hassnae Bouazza is journalist, schrijver en programmamaker (ZemZem 2014/1).

More Posts

Door Hassnae Bouazza

Hassnae Bouazza is journalist, schrijver en programmamaker (ZemZem 2014/1).

Wat leuk dat u geïnteresseerd bent in ZemZem!

Vaste lezer worden? U kunt in onze webshop een jaarabonnement afsluiten (22,50 per jaar). Ook kunt u hier losse nummers bestellen.