Brenger van goed nieuws: Funda Müjde

Gepubliceerd op Gecategoriseerd als Geschiedenis, Politiek & Samenleving

Interview

Haar familienaam betekent goed nieuws. ‘Goed nieuws in overtreffende trap. Groter nieuws kun je niet hebben, zoals de oorlog is gestopt, je hebt een zoon!’ Het is een naam die bij haar past. Actrice, schrijfster, cabaretière en columniste van De Telegraaf Funda Müjde (1961) straalt met haar werk en goedlachse verschijning optimisme uit.

Gepubliceerd in 2011/3 400 jaar Nederland Turkije

Ze voelt zich thuis in Wormer. Ze woont er met haar tweede man en dochter in een oude pastorie. ‘Als ietsist.’ Het uitzicht is rustgevend. Slechts weilanden. Het doet haar denken aan haar kindertijd in Adana. Midden in de natuur. Nu in de tuin een druivenrank, toen een sinaasappelboomgaard. ‘Waren de sinaasappels rijp, verkochten we er niet veel. Ik gebruikte ze als ruilmiddel om te mogen schommelen bij de buren. Een reuzenschommel, plaats voor zes kinderen, aan een ongelooflijk grote boom. Noem het omkopen.’

Adana is de vierde stad van Turkije. Er is veel industrie, maar de stad dankt haar rijkdom aan de agrarische sector, aan de katoenplantages tussen het Taurus gebergte en de Middellandse Zee. Müjde: ‘Wat me vooral bijstaat is dat ik als klein kind met de familie ging kamperen, zoals vroeger in Zandvoort. Met een tentje op het strand.’ Sinds haar auto-ongeluk met een taxi in Istanbul in 2007, waardoor ze een dwarslaesie heeft, is ze niet meer in Adana geweest.

Foto van Funda Müjde

Verder lezen? Bestel het nummer in onze webshop.

Wat leuk dat u geïnteresseerd bent in ZemZem!

Vaste lezer worden? U kunt in onze webshop een jaarabonnement afsluiten (22,50 per jaar). Ook kunt u hier losse nummers bestellen.