Wennen aan familiewetten

Gepubliceerd op Gecategoriseerd als Politiek & Samenleving, Religie & Zingeving

In Marokko is het nieuwe familierecht door veel vrouwen met enthousiasme ontvangen. Het is een hart onder de riem in de strijd voor gelijkwaardigheid aan de man. Marokkaanse mannen zijn minder tevreden.

Gepubliceerd in 2005/1 Marokko special

‘Een man mag zijn vrouw niet meer slaan. Dat staat in de nieuwe Moedawwana!’ zegt Fatima (36) vol overtuiging. ‘Al-hamdulillah, dankzij sayyidna, onze koning, moge God hem genadig zijn!’ Fatima kan niet lezen en schrijven en verdient een karige boterham als werkster op verschillende adressen. Ze kiept een emmer water over mijn binnenplaatsje leeg en zegt opgetogen: ‘Onze koning staat aan de kant van de vrouw!’ Trots vertelt Fatima dat ze haar man te verstaan heeft gegeven dat hij zich voortaan even moet bedenken voordat hij een tik uitdeelt.

De nieuwe personen- en familiewetgeving, de Moedawwana, is door de meeste vrouwen met enthousiasme ontvangen. Ook de vrouwenbeweging is heel tevreden. De belangrijkste wijzigingen zijn: man en vrouw zijn gelijkwaardig binnen het huwelijk; een vrouw heeft voortaan niet per se een voogd, een wali, nodig om te trouwen, maar ze kan vanaf haar achttiende jaar zelf haar huwelijkspartner kiezen; en ze kan zelfstandig haar echtscheiding aanvragen. Daarnaast is het de burgerlijke rechter die voortaan de aanvragen tot echtscheiding onderzoekt en beoordeelt, en niet langer de ‘adl, de notaris in het islamitische rechtssysteem.

Het lijken kleine veranderingen, maar ze zijn wel degelijk revolutionair. Tot voor kort was het zo dat een man een vrouw trouwde om een gezin te stichten. Hij was de baas over haar, dus was zij hem gehoorzaamheid verschuldigd. Daar tegenover stond dat hij haar moest onderhouden. Maar door haar te verstoten, kon hij wanneer hij maar wilde van haar af.

Vooral Marokkaanse mannen zijn onzeker over hun nieuwe rol. Een gelijkwaardige partner zijn voor je echtgenote is moeilijker dan over haar de baas spelen. ‘Het staat in de koran dat de man aan het hoofd van het gezin staat,’ zegt Abdallah (46), die actief is in de islamistische beweging Al-Adlwaal-Ihsan.‘Vrouwen zijn emotioneler dan mannen en hebben leiding nodig.’

Verder lezen? Dit nummer is helaas uitverkocht, maar u kan het nummer binnenkort digitaal aankopen via de webshop.

Foto gemaakt door de auteur.

Sietske de Boer

Sietske de Boer is arabist en werkt als journalist in Marokko (ZemZem 2005/1).

More Posts

Door Sietske de Boer

Sietske de Boer is arabist en werkt als journalist in Marokko (ZemZem 2005/1).

Wat leuk dat u geïnteresseerd bent in ZemZem!

Vaste lezer worden? U kunt in onze webshop een jaarabonnement afsluiten (22,50 per jaar). Ook kunt u hier losse nummers bestellen.