Een Afrikaanse muzikale kaart van de Indische Oceaan

Gepubliceerd op Gecategoriseerd als Kunst & Cultuur, Religie & Zingeving

Op zijn vele reizen door het Midden-Oosten, de Perzische Golf en Zuid-Azië, komt Neil van der Linden muzikale tradities tegen die hun herkomst vinden in Oost-Afrikaanse landen. In het spoor van slavernij en handel verspreidden rituelen en muziekinstrumenten zich over de landen rond de Indische Oceaan. De studie naar de invloed van de Afrikaanse diaspora op muziek rond de Indische Oceaan staat nog in de kinderschoenen, zeker vergeleken met Afro-Amerikaanse muziektradities. Hoog tijd om daar verandering in te brengen.

Gepubliceerd in China 2023/1.

Een paar jaar geleden liet ik een video van een zar-ritueel in Caïro zien aan een kennis uit Karachi. De kennis vertelde dat haar familiepersoneel afkomstig was uit de ‘zwarte’ wijken van Karachi, en dat personeelsleden vertelden over extatische groepsbijeenkomsten in die wijken die op de door mij getoonde zar-rituelen lijken. Dit artikel doet een aanzet om de verspreiding van zulke Oost-Afrikaanse muziek en rituelen over de landen rond de Indische Oceaan in kaart te brengen.

Neil van der Linden heeft bij dit artikel een speellijst samengesteld van YouTubevideo’s. De volledige playlist vindt u hier. Onderstaand vindt u ook al de video’s met een woordje uitleg.

Verder lezen? Bestel het China-nummer (2023/1) via de webshop.

Een nagespeeld zar-ritueel van het eiland Qeshm, tijdens het Ritual and Traditional Theatre Festival Teheran. Zar is een ritueel waarbij men harmonieuze verhoudingen schept met geesten, die anders bijvoorbeeld ziekten kunnen veroorzaken. Dit gebeurt onder begeleiding van ritmische muziek die de deelnemers in trance brengt.

Alia Farids kunstinstallatie in Rotterdam over de vissers Norouz en Zar op Qeshm, met een populair lied.

‘Kaffir Culture’ in Sri Lanka door Kannan Arunasalam

Fan al-Tanbura, Afro-Arabische muziek van het Al-Nubanensemble uit Sharjah/Dubai, Abu Dhabi Book Fair 2013.

Ghalali Golf Parelvissers’ Fan al-Sout en de muziek en dansgroep Muharraq, Manama,
Bahrein, 2009.

De tamboura is te zien in: Rashid al-Mnnaie met het Enadensemble uit Qatar, 1980.

Abdulmuhsin al-Muhanna uit Koeweit, 1967 (zie hier ook de invloed van de Egyptische muziek op in de vorm van het strijkorkest).

Akhtar Soomro: Sheedi Community in Karachi, Pakistan.

Baluchistan Liwa Baloch Lewa.

Sri Lankese Kaffer-Manja-muziek.

Segamuziek van de eilanden in de oceaan. John Kenneth Nelson – Mo Piqué Zégouille.

Wat leuk dat u geïnteresseerd bent in ZemZem!

Vaste lezer worden? U kunt in onze webshop een jaarabonnement afsluiten (22,50 per jaar). Ook kunt u hier losse nummers bestellen.