Geen reis, maar een omweg

Gepubliceerd op Gecategoriseerd als Geschiedenis, Kunst & Cultuur

Abdelkader Benali over de eeuwige reiziger Ibn Battuta

Voor schrijver Abdelkader Benali (1975) is De reis van Ibn Battuta meer dan een vermakelijk historisch reisverslag vol levendige details. Hij identificeert zich met Battuta en de wereld die hij beschreef, noemt hem een ‘inspirator’ en ‘een typische Marokkaan’.

Gepubliceerd in 2015/1 Honderd jaar na de Eerste Wereldoorlog.

Hij leest, schrijft, reist, loopt fanatiek hard, en blijft ondertussen ‘stug doorvallen in een wereld die geen grenzen kent’. Althans, zo omschrijft Abdelkader Benali zichzelf op zijn Twitteraccount. Een mooi ideaal. De link tussen Benali en zijn middeleeuwse idool, de ‘reiziger der reizigers’ Ibn Battuta, is snel gelegd. Maar een onbegrensd, reizend bestaan, zoals de omzwervingen van Ibn Battuta uit het beroemde verslag De reis, is vandaag de dag praktisch onmogelijk. Wie anno 2015 de machtige tocht van Battuta wil overdoen, strandt al bij de gesloten grens tussen Marokko en Algerije.

‘Battuta doorkruiste een groot aantal van de huidige brandhaarden in de wereld,’ vertelt Benali, ‘maar tijdens een periode van kalmte en stabiliteit waarin verschillende beschavingen zich op een hoogtepunt bevonden.’ Ver weg van de hedendaagse brandhaarden, op een zonnig terras in de Amsterdamse Pijp, drinkt Benali een espresso en vertelt over hoe Battuta hem beïnvloedt in de manier waarop hij zelf reist en grenzen overschrijdt. Hij spreekt over ‘wij’ wanneer hij het over het Westen heeft, maar ‘wij’ verwijst ook regelmatig naar zijn band met de Arabische wereld.

Abdelkader Benali door Lucia Admiraal

Benali schreef ruim twintig romans, verhalen- en dichtbundels, toneelstukken en briefwisselingen en recent maakte hij samen met zijn vrouw Saida een Marokkaans kookboek, Casa Benali. Daarnaast is hij programmamaker en organiseert hij culturele reizen naar Marokko. Zijn volgende roman speelt zich af in Tanger, de geboorteplaats van Ibn Battuta, maar ook de stad waar Benali een appartement bezit en al menig uur heeft rondgedwaald. Hij noemt het een stad van vertrek en aankomst en de fragmentatie van identiteiten.

Verder lezen? Bestel het nummer in onze webshop.

Wat leuk dat u geïnteresseerd bent in ZemZem!

Vaste lezer worden? U kunt in onze webshop een jaarabonnement afsluiten (22,50 per jaar). Ook kunt u hier losse nummers bestellen.