Leezenberg

Koerden tussen democratisering en autoritarisme

Het begin van deze eeuw was een tijd van relatieve rust en van een reëel vooruitzicht op een vreedzame en civiele oplossing van de Koerdische kwestie in zowel Turkije als Irak. In Turkije luidde de verkiezingsoverwinning van de AKP onder leiding van Erdoğan in 2002 een nieuw politiek tijdperk in.

'' ''

Ibrahim Selman over Geen cent spijt van Arnold Karskens

Het boek is nagenoeg een decennium oud, maar een gesprek daarover is al snel verbonden met de huidige situatie in Irak en de strijd tussen Koerden en IS. Deze morgen nog belde Selman met een bevriende Peshmerga-commandant in Irak. Selman: ‘Hij vertelde me dat de Koerdische Peshmerga’s de stad Sinjar in Noord-Irak, waar eerder duizenden yezidi-vrouwen als slavinnen door IS zijn verkocht en verkracht, binnen 24 uur op IS kunnen veroveren.’ De dag na het interview is de inname van Sinjar door de Peshmerga’s wereldnieuws, hoewel snel overschaduwd door de aanslagen van IS in Parijs.

Koerden

De Koerden

Nog steeds zijn er veel vragen over de mislukte coup in Turkije. Het staat als een paal boven water dat de spanningen in Turkije slechts zullen toenemen. Spanningen tussen Turken onderling, én tussen Turken en Koerden. In deze ZemZem werpen wij een blik op de positie van de Koerden in het gehele Midden-Oosten. En dat doen we niet voor niets, want zoals de openingszin luidt van de bijdrage van Michiel Leezenberg: ‘Alle vooruitgang die de Koerden in het afgelopen decennium hebben geboekt staat op losse schroeven.’ In Turkije laaide in de zomer van 2015 het geweld tussen de PKK en Turkse veiligheidstroepen weer op, en is het vredesproces dat in de voorafgaande jaren was ingezet tot stilstand gekomen.