'' ''

Kroniek van de revolutie

Niet alleen is hij bij bijna iedere gebeurtenis aanwezig of is zijn informatie uit directe hand, de structuur van het boek is ook uitnodigend. Achtergrondinformatie wordt razendsnel afgewisseld met flashbacks en anekdotes over Egypte, dit alles geschreven in een levendige stijl waardoor het boek leest als een trein.

Aarts

Docent met een missie: Paul Aarts

Met een intrigerend symposium en een daverend feest nam politicoloog Paul Aarts onlangs na 37 jaar afscheid van de UvA. Aarts, die ook aan de wieg stond van ZemZem, wilde als kind priester of mijnwerker worden. Hij komt dan ook uit Limburg. Voor een afscheidsrede had hij geen energie. ‘Ik zou er zes weken fulltime aan hebben moeten werken.’ Deel 21 in de serie Afscheid van een generatie.

'' ''

Duitse jihadpropaganda tijdens de Eerste Wereldoorlog

Tijdens de Eerste Wereldoorlog trachtten zowel de Duits-Osmaanse zijde, alsook Britten en Fransen moslimbevolkingen voor zich te winnen met behulp van propaganda. In de Duitse campagne werd de oorlog tegen de geallieerden als jihad, een oorlog tegen de vijanden van de islam, afgeschilderd. De strategie was niet zonder succes maar het effect was uiteindelijk beperkt.

Honderd jaar na WO 1

Honderd jaar na de Eerste Wereldoorlog

Als we het in Nederland over ‘de oorlog’ hebben, bedoelen we eigenlijk altijd de Tweede Wereldoorlog. Maar in België en Frankrijk leven de herinneringen aan de Eerste Wereldoorlog nog volop en in Groot-Brittannië staat die oorlog bekend als ‘the Great War’. Ook in het Midden-Oosten heeft de Eerste Wereldoorlog diepe wonden nagelaten. De oorlog leidde ertoe dat het Osmaanse Rijk, dat de kant van Duitsland koos, grotendeels onder het bestuur kwam van de Britten en de Fransen, die de regio in 1916 opdeelden via het beruchte Sykes-Picot-Verdrag. In datzelfde jaar begon, aangemoedigd door de Britten, onder leiding van Husayn b. Ali, de emir van Mekka, de Arabische Opstand tegen het Osmaanse centrale gezag in Istanboel.