saq al-Bambu

Een literaire nadwa

De Internationale Prijs voor Arabische Fictie wordt ondersteund door de Booker Prize Foundation. Deze stichting adviseert de organisatoren in het bijzonder op het gebied van het jureringsproces, maar de prijs zelf is volledig onafhankelijk van de Man Booker Prize. Iedere uitgeverij kan maximaal drie boeken inzenden, waarna de jury allereerst een longlist van twintig boeken samenstelt, en vervolgens een shortlist van zes.

'' ''

Read My World

In de uitleiding bij Een middag in Bruay, een bundeling essayistische reisverslagen van Cees Nooteboom uit 1963, zet de journalist W. L. Brugsma uiteen wat de waarde is van de columnist Cees Nooteboom. ‘Mijn vriend Nooteboom ontleent aan zijn schrijverschap de overtuiging dat politiek een produkt is van hetgeen er beneden in het overzichtelijke rijk van het alledaagse leven, slapen, doen en nalaten, gebeurt.’ De columns van Nooteboom lijken in weinig op de enorme stroom meningen die hele volksstammen columnisten tegenwoordig dagelijks over ons uitstorten.

Read my world festival

Read My World festival

‘Wie door bommen wordt bestookt kan niet over de schoonheid van de orchidee dichten. Althans: niet zonder daarmee ook een politiek statement te maken.’ Dat is de stelling in het essay in deze
ZemZem van Matthijs Ponte, mede-directeur van het nieuwe literatuurfestival Read My World in Amsterdam. Het festival wil Nederlandse en internationale auteurs stimuleren om in hun werk het grensgebied tussen literatuur en journalistiek optezoeken.Tijdens de eerste editie, op 13, 14 en 15 september, is er speciaal aandacht voor Egyptische en Palestijnse auteurs. Voor ZemZem vormt dit aanleiding een katern te wijden aan actuele Arabische literatuur.