" "

ZemZem kijkt Movies that Matter: Nasrin

Op 20 april werd de documentaire ‘Nasrin’ van de Amerikaanse regisseur Jeff Kaufmann getoond tijdens het Movies that Matter Festival. Het is een bijzondere documentaire, gefilmd met verborgen camera, waarin het leven van een van Iraans belangrijkste mensenrechtenadvocaten in beeld wordt gebracht: Nasrin Sotoudeh. We zien een vrouw die zich inzet voor de rechten van kinderen, minderheden en vrouwen. Daarnaast zien we haar ook als moeder en vrouw.

" "

ZemZem kijkt IDFA: ‘Mothers’

In Mothers zien we het levenswerk van Mahjouba Edbouche. Zij is de oprichter van de onafhankelijke Marokkaanse organisatie ‘Oum El Banine’ (moeder van alle kinderen). Edbouche zette twintig jaar geleden de organisatie op om ongehuwde vrouwen bij te staan tijdens hun zwangerschap. Los van de gevangenisstraf die deze vrouwen boven het hoofd hangt – in Marokko is seks buiten het huwelijk strafbaar – zien zij hun sociale positie teloorgaan en leven ze in angst voor de reactie van hun ouders.

'' ''

'Vertellen is een oneindige zee'

Op een koude en grijze dinsdagmiddag in januari tref ik Richard van Leeuwen in Café Van Zuylen, een bruine Amsterdamse kroeg naast het P.C. Hoofthuis van de Universiteit van Amsterdam, de plek waar hij veel van zijn tijd doorbrengt. Na het bestellen van een kop thee, legt hij al snel een boek op tafel. Het is een ander boek van zijn hand dat in 2017 eveneens bij Brill verschenen is: Narratives of Kingship in Eurasian Empires, 1300-1800.