Covers van de boeken op de IPAF-shortlist

IPAF 2021: De terugkeer van de verhalende roman

Voor de zesde keer organiseerde het Amsterdam Centre for Middle Eastern Studies (ACMES) de zogenaamde Nadwa: een jaarlijks evenement waarop een handvol deskundige liefhebbers van Arabische literatuur discussiëren over de romans op de shortlist van de International Prize for Arabic Fiction (IPAF). Zoals het coronacliché wil, was deze digitale editie anders dan anders, maar gewoontegetrouw was het ACMES-panel het niet eens met de beslissing van de IPAF-jury. 

Granaten en minaretten - Nikolaos van Dam

Als diplomaat in ruste vertelt Van Dam zijn kant van het verhaal (recensie)

In Granaten en minaretten doet Nikolaos van Dam verslag van zijn boeiende loopbaan als diplomaat. Het boek geeft een interessante inkijk in de diplomatieke keuken van Den Haag. Van Dam geeft inzicht in het Midden-Oostenbeleid en de interne strijd die dit soms bij hem, als diplomaat en wetenschapper, opleverde. Een diplomaat in actieve dienst moet dienstbaar zijn aan de Nederlandse regering. Het lijkt Van Dams opzet om als diplomaat in ruste met dit boek ook zijn kant van het verhaal te willen vertellen. 

LUCIS

Lezing Gemist – Food politics in the MENA Region (LUCIS, 27 mei 2021)

Het lijkt in de lucht te hangen: landbouw, klimaat, en aanverwante thema’s houden de gemoederen bezig, ook binnen Midden-Oostenstudies. Het LUCIS-debat over food politics in de MENA-regio sluit mooi aan bij het thema van de naderende ZemZem over klimaatverandering. Vanavond gaat het echter niet over de klimaatbestendige kant van landbouw, maar over de politiek ervan. 

ACMES x ZemZem lezing

Lezing 24 juni 2021: "Kan klimaatverandering bijdragen aan vrede en democratisering in het Midden-Oosten?"

Het veranderende klimaat zorgt voor ingrijpende veranderingen in de samenlevingen van het Midden-Oosten en Noord-Afrika: de verdwijning van koraalriffen en van unieke biodiversiteit; grotere variabiliteit in de seizoensgebonden neerslag die essentieel is voor de kleinschalige landbouw; temperatuurstijgingen in de Perzische Golf die het samenleven in zowel stedelijke als rurale gebieden erg moeilijk maken… Dit zijn slechts enkele van de ophanden zijnde ontwikkelingen die steeds nauwkeuriger door wetenschappers en de Verenigde Naties worden gedocumenteerd.

Marthe de Roos

De effecten van het Israëlische identiteitskaartensysteem op Palestijnen

Jaarlijks reikt de LWS een prijs uit voor de beste Masterscriptie over het Israëlisch-Palestijnse conflict of de geschiedenis van het Palestijnse volk. ACMES reikt jaarlijks een prijs uit voor de beste Bachelor- en Masterscriptie op het gebied van Midden-Oostenstudies. ZemZem vindt het belangrijk om prijswinnende scripties in de schijnwerpers te zetten. Marthe de Roos was in 2020 de winnaar van beide prijzen. Zij beantwoordt hieronder een vraag over haar scriptie, gesteld door Joas Wagemakers, redacteur van ZemZem

" "

ZemZem kijkt Movies That Matter: Living Water

Er zijn verschillende manieren om de complexe waterproblematiek in Jordanië uit te leggen en in beeld te brengen, maar de stijl die de documentaire Living Water omarmt is opvallend uniek. De film informeert de kijker niet alleen over de hydrologische en ecologische situatie, maar belicht ook de historische, politieke, sociaal-economische en lokale context van de waterproblematiek in Jordanië.

" "

ZemZem kijkt Movies that Matter: Nasrin

Op 20 april werd de documentaire ‘Nasrin’ van de Amerikaanse regisseur Jeff Kaufmann getoond tijdens het Movies that Matter Festival. Het is een bijzondere documentaire, gefilmd met verborgen camera, waarin het leven van een van Iraans belangrijkste mensenrechtenadvocaten in beeld wordt gebracht: Nasrin Sotoudeh. We zien een vrouw die zich inzet voor de rechten van kinderen, minderheden en vrouwen. Daarnaast zien we haar ook als moeder en vrouw.

" "

ZemZem kijkt Movies That Matter: De nos frères blessés

In 2016 werd de prestigieuze literaire Prix du Goncourt voor een eerste roman toegekend aan Joseph Andras, voor zijn roman De nos frères blessés. Andras weigerde de prijs, omdat hij het niet eens is met het competitieve systeem waarin schrijvers met elkaar concurreren en hij graag zijn onafhankelijkheid als schrijver wil bewaken. Goed mogelijk dat de hoofdpersoon van zijn boek hier waardering voor zou hebben gehad.