'' ''

Na de illusie: Arabische kunst op de Biënnale van Venetië

De Biënnale van Venetië is een tweejaarlijks evenement waar, in een centrale tentoonstelling, de nieuwste kunst gevierd wordt en waar landen van over de hele wereld kunst vanuit een nationaal perspectief tonen in een eigen paviljoen. De eerste tentoonstelling vond plaats in 1895 in de Giardini, de tuinen van de stad, waar een kleine dertig landen in de loop van de twintigste eeuw tevens een eigen paviljoen bouwden om tijdens de Biënnale kunst te tonen vanuit een nationaal perspectief.

'' ''

Moellah Omar en het westerse onbegrip

Ondanks het bedrag van tien miljoen dollar dat de CIA op zijn hoofd had gezet, wisten de Amerikaanse en Afghaanse inlichtingendiensten moellah Omar niet te vinden. Zij meenden dat hij ergens in Pakistan moest zitten. Niets bleek minder waar. De jaren na de val van de Taliban tot zijn dood in 2013 bracht moellah Omar ondergedoken door op twee verschillende locaties in de zuid-Afghaanse provincie, de laatste op een uurtje loopafstand van een Amerikaanse basis.

'' ''

De boycot van Qatar: vloek of zegen?

Het luxueuze Four Seasons hotel in Doha druppelt langzaam vol met delegaties van het Qatarese bedrijfsleven en ministeries. Het is 26 september 2018 en hoewel de herfst net zijn intrede heeft gedaan is het 35 graden buiten. Binnen blazen de airco’s er lustig op los.

'' ''

Als door een magneet aangetrokken: pelgrims naar Mekka

In een smalle sectie van het museum doorloopt de bezoeker de verschillende stadia van de moderne hadj-reiziger. Een bezoek aan Mekka is weliswaar een religieuze plicht voor wie daar financieel en fysiek toe in staat is, maar dit doe je niet zomaar. Daar gaat een proces van besluitvorming aan vooraf.